Svijet

MONGOLIJA NEĆE HAPSITI PUTINA: Predsjednik Rusije s domaćinom slavi 85. godišnjicu pobjede nad Japanom

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

U martu 2023. MKS je izdao nalog za Putinovo hapšenje pod sumnjom za nezakonito deportovanje djece i ilegalno prebacivanje Ukrajinaca u Rusiju.

Izvor: Printscreen

Mongolija je uvjerila ruskog predsjednika Vladimira Putina da neće biti uhapšen zbog ratnih zločina u Ukrajini po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, piše Blumberg.

Službenici Ministarstva spoljnih poslova Mongolije sastali su se 30. avgusta sa predstavnicima stranih ambasada kako bi im objasnili Putinovu posjetu, koja se odnosi na svečane događaje povodom 85. godišnjice „zajedničke pobjede sovjetskih i mongolskih trupa protiv Japanaca na reci Halhin-Gol“.

Prošle godine, Putin je preskočio samit lidera BRIKS-a u Južnoj Africi pošto je Južna Afrika jasno stavila do znanja da će morati da se pridržava naloga Međunarodnog krivičnog suda kao država članica.

Ruski predsjednik takođe nije otišao na samit G20 prošle godine u Indiji, iako nije članica ISS.

Brazil je pozvao Putina na samit G20, iako je predsjednik Lula da Silva rekao da je na pravosuđu da odluči da li će uhapsiti Putina jer je zemlja potpisnica Rimskog statuta.

Sud je prvobitno planirao da naloge za hapšenje zadrži u tajnosti, ali je odlučio da ih oslobodi kako bi pokušao da zaustavi dalje zločine.

Putin i komesar ruskog predsjednika za decu osumnjičeni su za ratne zločine – nezakonitu deportaciju i preseljenje stanovništva, uključujući djecu, sa okupirane teritorije Ukrajine najmanje od 24. februara 2022. godine.

Međunarodna potjernica za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ombudsmanom za decu Marijom Lvovom-Belovom raspisana je doživotno.