Svijet

Putin sledeće nedelje ide u Hag? Ako uđe u ovu zemlju, odmah će ga uhapsiti

Autor Aleksandar Blagić

Vladimir Putin će sledeće nedelje posjetiti Mongoliju koja je članica Međunarodnog krivičnog suda i cio svijet se pita da li će predsjednik Rusije biti uhapšen.

Izvor: SPUTINK/screenshot/youtube/United Nations

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ide u posetu Mongoliji u prvoj nedelji septembra, a ta zemlja je članica Međunarodnog krivičnog suda koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika u martu 2023. godine. Ceo svet se pita da li će se to zaista i dogoditi, piše "BBC".

Kako piše britanski medij, Mongolski zvaničnici "imaju obavezu" to da urade ukoliko on zaista dođe u utorak 4. septembra. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio danas da u Moskvi tim povodom nema zabrinutosti i da je putovanje pažljivo pripremljeno.

"Imamo odličan odnos sa našim partnerima iz Mongolije. Naravno, svi aspekti posjete predsjednika su pažljivo pripremljeni", naveo je Peskov.

Da podsjetimo, Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je ruskog predsjednika za ratne zločine u Ukrajini. Kako su naveli, on "nije zaustavio nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine od početka sukoba".

Dr Fadi el-Abdalah, portparol Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, rekao je za "BBC" da se sud oslanja na svoje države ugovornice da će izvršiti svoje odluke. Mongolija, kao i sve druge potpisnice MKS-a, imaju obavezu sa sarađuju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da se nada da je "Mongolija svjesna činjenice da je Vladimir Putin ratni zločinac". Oni su pozvali vlasti ove zemlje da uhapse lidera Rusije i da ga izruče tužiocima u Hagu.

Da podsjetimo, Putin je u avgustu 2023. otkazao posetu Južnoj Africi nakon naloga za hapšenje. Južna Afrika je takođe potpisnica MKS-a i trebalo da je ga uhapsi, ali je predsednik Južnoafričke Republike Ramafosa izjavio tada da bi "Rusija to vidjela kao objavu rata".