Svijet

UKRAJINA U AGONIJI, RUSI POTPUNO SLAMAJU DONBAS! Šokantna ispovijest vojnika

Autor Anđela Vukčević

Prema riječima Romana Ponomarenka, oficira 12. brigade specijalne namene „Azov“ Nacionalne garde Ukrajine, situacija na frontu u Donjeckoj oblasti je izmakla kontroli.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Dugo vremena je situacija u Donbasu bila opisivana kao 'teška, ali kontrolisana. Međutim, sada je izmakla kontroli. Trenutno izgleda kao da je naš front u Donbasu srušen", napisao je Ponomarenko na Telegramu.

On je naveo da je odbrana Oružanih snaga Ukrajine (AFU) neorganizovana, da su trupe iscrpljene, oslabljene i da su mnoge jedinice demoralisane.

„Pojačanja koja dobijamo su uglavnom ‘busifikovana’“ (sleng izraz za one koji su prisilno mobilisani, što doslovno znači da su ‘uhvaćeni,’ stavljeni u autobus i poslati u vojsku), napisao je Ponomarenko.

"To komplikuje borbene operacije" - rekao je on.

Dodao je da ruske snage ne napreduju dublje samo zato što su iscrpljene kao i ukrajinske trupe. I pored toga, Ponomarenko je rekao da Rusi imaju značajnu numeričku prednost i praktično neograničene zalihe municije.

„Njihov napad se nastavlja, i trenutno ne možemo da ga zaustavimo. A operacija AFU u Kurskoj oblasti nije razlog za to,“ rekao je.

„Sumnjam da naša komanda ima bilo kakav sveobuhvatan plan za sve ovo,“ dodao je oficir.

Prema njegovom mišljenju, kontranapadi na drugim delovima fronta mogu donijeti rezultate, ali će biti značajni samo ako front u Donbasu izdrži.

Ponomarenko je takođe rekao da su potrebne efikasnije mjere za poboljšanje discipline u vojsci, upozoravajući da je „situacija na ivici, a prisilno mobilisana pojačanja samo je pogoršavaju.“

I Ukrajinka Katerina Poliščuk, koja služi u ukrajinskoj vojsci kao medicinsko osoblje, poznata pod nadimkom „Ptaška“ ili „Ptičica,“ takođe je komentarisala tešku situaciju na frontu kod Pokrovska u objavi na Fejsbuku.

„U sektoru Pokrovsk je potpuni haos. Nema preuveličavanja. Dok se svi raduju zbog Kurska, Pokrovsk ima još nekoliko nedelja,“ napisala je.

Rekla je da su gradovi u kojima je pila kafu prije samo mjesec dana sada okupirani, a FPV dronovi već cilјaju grad u kojem je živela poslednje dvije nedelje.

„I nije me briga za komandu, njihove ambicije, i interese. Momci treba da dobiju pomoć... Ne mogu da dozvolim još jedan Mariupolj,“ dodala je.

„Ne mogu da dozvolim da stotine mojih prijatelja poginu zbog nekoliko visokorangiranih karijerista idiota“.

Prema izvještajima sa terena i medijskim izveštajima, ruske snage su u konstantnom napretku prema Pokrovsku i tvrde da su preuzele kontrolu nad obližnjim selima.

Rusi su u utorak, 27. avgusta, zauzeli ključni naseljeni lokalitet i stekli novi teritorijalni položaj u istočnom Donbasu, uz podršku teške artiljerije i vazdušnih udara.

U uvodniku u srijedu, ukrajinski vojni novinar Jurij Butusov upozorio je na mogući kolaps ukrajinskih odbrambenih snaga, navodeći:

"Situacija u sektoru Pokrovsk više nije kritična; već je katastrofalna. I pored obećanja Zelenskog, nije izgrađena nikakva značajna utvrđenja. Sada postoji potpuni gubitak kontrole na operativnom i taktičkom nivou".