Svijet

Šta za Ukrajinu znači gubitak prvog aviona F-16? Poginuo i iskusni pilot: "Nije oboren, nego je uništen"

Autor Jana Desovski

Šta za Ukrajinu znači gubitak prvog aviona F-16?

Izvor: Rancho_runner / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukrajinsko Vazduhoplovstvo izgubilo je jedan od svojih aviona F-16 tokom operacije iznad Ukrajine u ponedeljak. A pilot, potpukovnik Oleksij Mes - je poginuo. "Jednomotorni nadzvučni F-16 nije oboren, prema informacijama ukrajinskog Generalštaba. Umesto toga, avion je uništen u nekoj neutvrđenoj nesreći. Imenovana je posebna komisija za utvrđivanje uzroka nesreće", saopštio je Generalštab.

Prva grupa od najmanje 85 aviona F-16, viškova iz Belgije, Danske, Holandije i Norveške, tek je nedavno stigla u Ukrajinu, posle više od godinu dana priprema, kada su krenuli da brane ukrajinske gradove od najvećeg ruskog napads ikada, u koji su uključene stotine dronova, krstarećih i balističkih projektila, piše Dejvid Aks za Forbs.

"Tokom vazdušne borbe, avioni F-16 su pokazali visoku efikasnost, oborili su svojim oružjem četiri neprijateljske krstareće rakete", saopštio je Generalštab. Ukrajinski F-16AM iz 1980-ih godina obično lete sa infracrvenim navođenim projektilima AIM-9L/M i dvema AIM-120B radarskim navođenim projektilima vazduh-vazduh.

Činilo se da je pilot Oleksij Mes manevrisao svojim F-16 kako bi napao ruske rakete koje dolaze kada su vojnici koji su koristili radare na zemlji izgubili kontakt sa avionom. Spasioci su navodno pronašli mJesto nesreće i potvrdili da je Mes preminuo. "On je spasao bezbroj Ukrajinaca od smrtonosnih ruskih projektila, nažalost, po cenu sopstvenog života", navodi ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Gubitak pilota mogao bi da boli više od gubitka aviona. Mes je proveo mjesece trenirajući na F-16 u Danskoj. Bio je među prvim kvalifikovanim pilotima F-16 koji su stigli u Ukrajinu, zajedno sa tim prvim obilaskom aviona. Desetine drugih ukrajinskih pilota treniraju u Arizoni i Rumuniji i mogli bi da se vrate u Ukrajinu u isto vreme kada stigne dodatna runda aviona.

Uvjek je bilo neizbježno da ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubi F-16. Ali posebno je tragično što je jedan od tih aviona izgubljen tokom prvog borbenog zadatka.

Ovaj gubitak naglašava intenzitet vazdušnog rata nad Ukrajinom. Mes se srušio dok je napadao nisko leteće krstareće rakete, vjerovatno noću, tokom najsnažnijeg ruskog vazdušnog udara tokom 29-mjesečnog rata.