Svijet

"BIO SAM NA FRONTU KOD POKROVSKA, BORBE SU ŽESTOKE" Glavni komandant Ukrajinske vojske o bitkama u području Časiv Jar

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je da je nekoliko dana proveo na istočnom frontu kod Pokrovska i opisao borbe kao "veoma teške".

Izvor: Printscreen

Rusija poslnjih mjeseci uz velike napore, polako, ali istrajno nadire prema strateški važnom gradu Pokrovsku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

"Borbe su veoma teške. Neprijatelj sve čini kako bi nastavio da se kreće i napreduje, pokušavajući da probije našu obranu", napisao je Sirski na Facebooku.

Najžešće borbe, dodao je, vode se u području Časiv Jar, oko 10 km od Pokrovska.

Takođe je rekao da su istočna predgrađa Hrodivke, manje od devet kilometara od strateške rute koja povezuje Kostjantinovku, pod snažnim napadima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je stanje u Pokrovsku "izrazito teško", da će Kijev dodatno ojačati svoje položaje, te da se razmatraju "konkretne odbrambene akcije".

Pokrovsk se nalazi na ključnoj saobraćajnici koju koristi ukrajinska vojska za snabdevanje drugih ugroženih ispostava koje drže Ukrajinci. Pokrovsk je i željezničko čvorište i grad s predratnom populacijom od 60.000 ljudi, od kojih su desetine hiljada ostali iako su u toku velike evakuacije.