Svijet

"PRIJATELJSKA VATRA UKRAJINE OBORILA SVOJ F-16": Pad američkog aviona i pogibija pilota kobna greška ukrajinske PVO?!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine razmatra različite mogućnosti pada borbenog aviona F-16, koji je donirao Zapad, u ponedeljak na svojoj teritoriji, uključujući mogućnost prijateljske vatre ukrajinske PVO.

Izvor: Printscreen

Obraćajući se radiju pod uslovom anonimnosti, zvaničnik je rekao da se razmatraju različite mogućnosti, uključujući prijateljsku vatru, tehnički kvar i grešku pilota.

"Ali tačni razlozi biće poznati tek nakon završetka istrage“, rekao je on.

U zvaničnom saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine navedeno je samo da je „izgubljena komunikacija“ sa avionom F-16 dok se približavao sledećoj meti. Kako se kasnije ispostavilo, avion se srušio, a pilot je poginuo, navodi se u saopštenju.

Vol strit džornal, pozivajući se na komentare neimjenovanog američkog zvaničnika, rekao je da je incident vjerovatno prouzrokovala greška pilota, nakon što se borbeni avion srušio usred masovnog lansiranja ruskih raketa usmjerenih na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu u ponedeljak.

Pilot Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish" (Mesečeva riba), poginuo je u nesreći dok je "odbijao najveći vazdušni napad ikada" od strane Rusije na Ukrajinu, rečeno je juče za CNN.