Svijet

Veliki udarac za Ukrajinu! Srušen američki avion F-16, poginuo jedan od najbolje obučenih pilota

Autor Aleksandra Virijević

Vlasti Ukrajine vjeruju da greška pilota nije uzrok incidenta.

Izvor: Rancho_runner / Alamy / Alamy / Profimedia

Vrhunski obučen ukrajinski pilot poginuo je kada se američki borbeni avion F-16 srušio u ponedeljak, rekao je izvor iz Ukrajinskih odbrambenih snaga za CNN. Ukrajinske odbrambene snage ne vjeruju da je do incidenta došlo zbog greške pilota, dodao je izvor.

Pilot Oleksij Mes, poznat kao "Moonfish" (Mjesečeva riba), poginuo je u nesreći dok se borio sa "najvećim vazdušnim napadom ikada" od strane Rusije na Ukrajinu, rekao je izvor, dodajući da je pilot sahranjen u četvrtak.

Nesreća je pod istragom, a međunarodni stručnjaci biće pozvani da učestvuju u istrazi, dodao je izvor, navodi CNN. Smrt ovog pilota je veliki udarac za Ukrajinu. Prvi avioni F-16 stigli su u zemlju tek ranije ovog mjeseca, a Moonfish je bio jedan od malobrojnih pilota obučenih da njima upravljaju.

Na F-16 čekali od početka invazije

Kijev je dugo čekao da dobije F-16, a predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je od početka sveobuhvatne ruske invazije tražio te borbene avione od zapadnih saveznika. Međutim, kao i kod druge opreme, zapadne zemlje su oklevale prije nego što su konačno pristale da obezbijede F-16. Holandija i Danska su se obavezale da ih pošalju Ukrajini početkom ljeta 2023, ali je bilo potrebno još nekoliko nedelja da SAD odobri transfer.

Kada su stigli ranije ovog ljeta, Zelenski je rekao da su on i njegova vlada održali "stotine sastanaka i pregovora" kako bi osigurali ove avione. Grupa ukrajinskih pilota započela je svoju obuku u SAD tokom jeseni. Iako obično traje godinu dana da se pilot potpuno obuči za upravljanje ovim avionima, Moonfish i drugi su morali to da urade za šest mjeseci.