Svijet

Američka mornarica ispalila rakete vrijedne 1,16 milijardi dolara! Borbe u Crvenom moru imaju svoju cijenu

Autor Uroš Matejić

U pitanju je period od oktobra prošle godine do sredine jula ove godine.

Izvor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Američka mornarica, koja se poslednjih mjeseci bori protiv pobunjenih Huta u regionu Crvenog mora, ispalila je rakete vrijedne 1,16 milijardi dolara u svojim ratnim operacijama. U pitanju je period od oktobra prošle godine do sredine jula ove godine, potvrdio je portparol mornarice, a prenosi "Business Insider".

U pitanju je udarna borbena grupa oko nosača aviona Dvajt E. Ajzenhauer koja je bila pojačana sa nekoliko ratnih brodova u jeku krize na Bliskom istoku, gdje su Huti, koje podržava Iran, pojačali napade na trgovačke brodove u znak podrške palestinskom Hamasu.

"Brodovi američke mornarice su zadržali prisustvo i u blizini Crvenog mora da bi odvratili prijetnje i zaštitili brodove od pokretanja skoro svakodnevnih napada Huta od novembra 2023. godine", naveo je portparol mornarice.

U tom nastojanju, udarna borbena grupa nosača koristila je različito oružje, uključujući avione, kao i plovila koja intervenišu nezavisno i u sadejstvu sa udarnom grupom. Ovo oružje uključuje rakete zemlja-vazduh, zemlja-napadne rakete, rakete vazduh-vazduh i oružje vazduh-zemlja.

Udarna borbena grupa nosača aviona Dvajt E. Ajzenhauer, koju osim nosača čini nekoliko razarača i krstarica, raspoređena je na Bliski istok prošle jeseni i provela je mjesece u odbrani brodskih puteva u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

Nosač aviona Dvajt E. Ajzenhauer napustio je region prošlog mjeseca, a zamenio ga je drugi nosač Teodor Ruzvelt. U poslednjih nekoliko nedelja opao je broj napada na brodove koje su izvršili Huti. Uprkos tome oni su i dalje aktivni u regionu. Poslednji veliki napad izvršen je prošle nedelje kada su pogodili jedan naftni tanker zbog čega je posada iz Francuske morala da bude evakuisana.