Svijet

BJELORUSKI BORBENI AVION PUCAO NA RUSKI DRON? Odjeknule dvije eksplozije, ovo se nije desilo od početka rata

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Bjeloruski borbeni avion pokušao je da obori ruski dron Šahid koji je uletio u vazdušni prostor Bjelorusije tokom noćašnjeg napada na Ukrajinu.

Izvor: AP

Kijev indipendent prenosi da je to objavila bjeloruska organizacija Hajun koja prati dešavanja u toj zemlji.

Ukrajinski list navodi da za sada ne može da potvrdi istinitost ove tvrdnje.

Navodi se da je i ranije u više navrata bilo izvještaja o ruskim dronovima koji su skrenuli sa rute tokom vazdušnih udara na Ukrajinu i uputili se ka Bjelorusiji, ali da bi ovo bio prvi put avion bjeloruskog Ratnog vazduhoplovstva pokuša da obori jednu od tih bespilotnih letjelica.

Prema tvrdnji Hajuna, dron je uletio u vazdušni prostor Jelckog distrikta u Gomeljskoj oblasti noćas oko 3.30 sati po lokalnom vremenu.

Nakon što je bespilotna letjelica ušla u bjeloruski vazdušni prostor, dignut je borbeni avion koji ju je pratio oko 20 minuta.

Navodi se da su se u Jelckom distriktu oko 3,55 sati čule najmanje dvije eksplozije i da je bljesak viđen na nebu.

Hajun nije naveo šta se na kraju desilo sa dronom niti da li je njegova olupina pronađena.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije nije komentarisalo navodni incident.


Minsk nikada nije uložio javni protest Moskvi zbog ranijih ulijetanja ruskih dronova u bjeloruski vazdušni prostor za koje Hajun tvrdi da su se desili.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je tvrdio da je bjeloruska vojska oborila više ukrajinskih dronova u vazdušnom prostoru Bjelorusije, što je Hajun negirao.