Svijet

PRVI SNIMAK DUROVA PO IZLASKU IZ PRITVORA Šef Telegrama izbjegao novinare, sav u crnom uz tjelohranitelja

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Objavljen je prvi video snimak izlaska iz pritvora osnivača Telegrama Pavla Durova.

Izvor: Printscreen

Kako je francusko tužilaštvo saopštilo u srijedu uveče, on je stavljen pod sudski nadzor i mora da položi kauciju u iznosu od pet miliona evra.

Dopisnik Sputnjika je sinoć javio da je Durovu ukinut pritvor i da je u privatnom automobilu napustio zgradu suda u Parizu.

Kako je precizirano, Durov je u sudu proveo više od osam sati, nakon čega je parisko tužilaštvo objavilo mogućnost njegovog puštanja uz kauciju.

Zgradu je napustio kroz bočnu kapiju, a ne kroz glavni ulaz, gdje su se okupili novinari. Na kapiji ga je čekao privatni minibus, obezbjeđenje i vjerovatno advokat.

Durov je nosio kačket i naočare za sunce, ništa nije komentarisao i brzo je ušao u vozilo.

Advokat Pavla Durova u Francuskoj, David-Olivje Kaminski izjavio je da Telegram poštuje evropske zakone, kao i da smatra apsurdnim tvrdnje da je vlasnik društvene mreže odgovoran za zloupotrebe počinjene na njoj.

„Telegram poštuje evropske zakone, uključujući i Uredbu o digitalnim uslugama, a njegove aktivnosti moderiranja su u skladu sa standardima. Besmisleno je govoriti da su platforma ili njen rukovodilac odgovorni za zloupotrebe koje su se desile“, objasnio je on.