Svijet

"AKO ZAUZMU ČASIV JAR, OTVARA IM SE PUT KROZ DONBAS": Dramatična objava na ukrajinskoj TV

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ruske snage kontrolišu oko 40 odsto grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti oko kojeg se vode velike borbe.

Izvor: Profimedia

Kijev indipendent navodi da je to danas na nacionalnoj televiziji izjavio Andrij Poluhin, portparol ukrajinske 24. mehanizovane brigade.

Navodi se da su, nakon zauzimanja Avdijivke u februaru ove godine, ruske trupe pažnju preusmjerile na Časiv Jar, grad na brdu čije osvajanje im potencijalno otvara put ka daljem napredovanju u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska vojska se u julu povukla iz kvarta Kanal u istočnom dijelu Časivog Jara.

Ukoliko ruski vojnici u potpunosti zauzmu Časiv Jar, uzvišenje na kojem se on nalazi mogli bi da iskoriste kao dodatnu prednost za napade na susjedne gradove Kostjantinivku and Družkivku, kao i obližnji veći grad Kramatorsk - kazao je Poluhin.

On je rekao da bi rusko zauzimanje Časivog Jara moglo da bude "veoma opasna stvar" za ukrajinske odbrambene pozicije u Donjeckoj oblasti.

Kijev indipendent navodi da su borbe u Časovom Jaru bile izuzetno destruktivne po ruske trupe koji su ih skupo platili životima.

Nazar Vološin, portaparol ukrajinskih snaga na tom području, kazao je prošlog mjeseca da je 5.000 ruskih vojnika poginulo u borbama za samo jedan dio tog grada.

U ovom trenutku grad Časiv Jar je uništen - rekao je Poluhin.