Svijet

Potpuna katastrofa u zemlji od 46 miliona ljudi: Građanski rat i poplave, a polovina stanovnika gladuje

Autor Ivana Lazić

U Sudanu, zemlji od 46 miliona ljudi, u toku je građanski rat, počele su i strašne poplave, a polovina stanovništva gladuje.

Izvor: YouTube/SABC News

U Sudanu, zemlji u kojoj živi oko 46 miliona ljudi, bjesni građanski rat a sada katastrofalne poplave uništavaju domove i odnose živote.

Prema poslednjim informacijama, u Sudanu su 132 osobe izgubile život u poplavama izazvanim jakom kišom. Poplave su izazvale rušenje brane i voda je uništila oko 12.000 domova u deset provincija.

U državi Crvenog mora registrovano je najviše smrtnih slučajeva nakon pucanja brane, saopštili su zvaničnici. Strahuje se da je broj žrtava poplava u Sudanu mnogo veći jer se veliki broj lica vodi kao nestalo.

Narod je bježao u planine kako bi se spasao vodene stihije, a oštećene su i telekomunikacione mreže što otežava pomoć i protok informacija.

Pucanje brane uticalo je i na dostupnost pijaće vode, što dodatno komplikuje humanitarnu situaciju.

U zemlji od 46 miliona ljudi već godinu dana bjesni građanski rat između Sudanskih naoružanih snaga (SAF) i paravojnih Snaga brze podrške (RSF). U ratu je za sada poginulo oko 18.000 ljudi, a više od polovine stanovništva suočava se i sa teškom glađu.