Svijet

UPOZORENJE KONTRAOBAVJEŠTAJNE AGENCIJE! "Rusi bi svakog trenutka mogli da izvedu sabotažu"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Rusi bi u svakom trenutku mogli da sabotiraju energetske objekte u Norveškoj, što bi imalo ozbiljne posledice po cijelu Evropu. Ovo je upozorenje koje je javnosti poslala norveška kontraobavještajna agencija, ali i druge evropske zemlje, prenosi Rojters.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Na sastanku iza zatvorenih vrata koji je organizovala norveška kontraobaveštajna služba PST, predstavnici Norveške, Njemačke, Belgije, Holandije, Finske, Švedske i Islanda razgovarali su o rizicima ruske špijunaže i sabotaže.

Beate Gangas, šef norveške kontraobaveštajne službe, naglasila je da Rusija predstavlja ključnu prijetnju za norveški energetski sektor.

„Kada govorimo o sabotaži, govorimo o Rusiji“, rekla je ona.

Norveške bezbjednosne službe su ranije istakle opasnost od mogućih napada na naftni sektor u zemlji. Tokom nedavnog sastanka, bezbjednosne službe sedam evropskih zemalja su takođe upozorile Norvešku na pretnju koju Rusija predstavlja njenoj kritičnoj energetskoj infrastrukturi.

Sinan Selen, potpredsjednik njemačke Savezne kancelarije za zaštitu ustava, istakao je da se prijetnja ne tiče samo Norveške, koja je ključni snabdevač energentima u regionu, već i cijele Evrope.

Zapadni obavještajni zvaničnici su više puta upozoravali na rastuću pretnju ruskih sabotažnih operacija širom Evrope. Godine 2023. pojavili su se izvještaji da se Rusija možda sprema da sabotira vetroparkove, gasovode i električne i internet kablove u vodama oko Danske, Norveške, Finske i Švedske.

Trojica ruskih obavještajnih službenika protjerana su iz Norveške u aprilu 2022, a zatim još 15 u aprilu 2023. Obavještajci su protjerani zbog „bavljenja aktivnostima koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom“, saopštilo je norveško ministarstvo spoljnih poslova.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, aktivnost ruskih obavještajnih službi i potencijalne pretnje evropskoj kritičnoj infrastrukturi, posebno u energetskom sektoru, značajno su porasle. Tokom ovog perioda, norveške službe bezbjednosti su redovno belježile slučajeve sumnjivih aktivnosti Rusije, uključujući prikupljanje obavještajnih podataka i potencijalne pokušaje sabotaže na naftnim i gasnim objektima.

Norveški zvaničnici su više puta upozoravali na visok rizik od ruske sabotaže, koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po snabdevanje energentima u Evropi. Zbog straha od ruske sabotaže, Norveška je uvela nova ograničenja za ulazak Rusa. Zemlja je takođe povećala izdatke za odbranu zbog vjerovatnoće ruske sabotaže.