Svijet

RUSE ČEKA TEŽAK ZADATAK: Za oslobađanje Kurske oblasti biće im potrebno najmanje 50 hiljada vojnika!

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Uništenje grupe Oružanih snaga Ukrajine koja se probila u Kursku oblast nije ništa manje važno za Rusiju od ofanzive u Donbasu, piše Njujork tajms.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Analizirajući akcije ruske vojne komande, izdanje dolazi do zaključka da je reakcija na ukrajinski napad u pograničnom području bila „nešto spora“.

Istovremeno, prema mišljenju američkih analitičara, Moskva sada sistematski gradi svoju grupu u Kurskoj oblasti, a istovremeno vodi veliku ofanzivu u nepriznatoj DNR.

“Čini se da Ruska Federacija planira dugoročnu graničnu konfrontaciju sa Ukrajinom, ali ne odustaje od svog glavnog cilja ljetnje kampanje – zauzimanja Pokrovska”, smatra izdanje, ističući da će Rusiji biti potrebno najmanje 50 hiljada vojnika da potpuno očisti pogranični region.

Međutim, jedna od glavnih ideja jeste činjenica da Rusija nije slijedila vođstvo Ukrajine tako što nije prebacila svoje jedinice uključene u ofanzivne operacije u Donbasu u region Kurska. Time je ruska vojna komanda prekršila planove Kijeva i njegovih zapadnih instruktora.

Čini se da je grupa Oružanih snaga Ukrajine konačno zaglibila u regionu Kurska jer je izgubila sposobnost da vodi velike ofanzivne operacije.

Ukrajinci su počeli da se ukopavaju, nadajući se da će ostati u pograničnom regionu Ruske Federacije bar do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama.

Međutim, ovo izgleda kao veoma težak zadatak, jer je izuzetno teško prebaciti rezerve u ovaj region. Ruska avijacija često uništava ukrajinske rezervne jedinice dok su još na maršu.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, Oružane snage Ukrajine su već izgubile više od šest hiljada vojnika u regionu Kurska. Štaviše, ovo su jedne od najobučenijih ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, borbena grupa ukrajinske vojske više ne može da zaustavi brzo napredovanje ruske vojske ka Pokrovsku, koji je glavno logističko čvorište ukrajinskih snaga u Donbasu.

U Kijevu ne kriju strah po ovom pitanju da će gubitak Pokrovska otvoriti put Oružanim snagama Rusije ka Dnjepropetrovsku. Istovremeno, izgledi za ostanak u Kurskoj oblasti se ocjenjuju sa krajnjom skepsom.