Svijet

JAPAN SE SPREMA ZA UDAR MOĆNOG TAJFUNA: Evakuiše se 800.000 ljudi, vjetar duva 252 km/h (VIDEO)

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Nadležne službe u Japanu izdale su danas vanredno upozorenje na dolazak moćnog tajfuna Šanšan koji se približava jugozapadnim djelovima zemlje praćen obilnim kišama i jakim vjetrovima, prenijeli su lokalni mediji.

Izvor: Printscreen

Upozorenje na dolazak tajfuna Šanšan primoralo je kompaniju Toyota da obustavi rad u svim svojim domaćim proizvodnim pogonima, prenosi Rojters.


Vlasti su izdale naredbe za evakuaciju za više od 800.000 stanovnika u prefekturi Kagošima u Kjušu i u centralnim prefekturama Aići i Šizuoka.

U Aičiju su nestala dva pretpostavljena stanara kuće koja se srušila u klizištu tokom jakih kiša. Spašena su tri stanara kuće, javio je javni servis NHK.

Očekuje se da će se Šanshan približiti centralnim i istočnim regionima, uključujući glavni grad Tokio, oko vikenda, saopštila je JMA.


Avio-kompanije i željeznički operateri takođe su otkazali neke usluge u narednim danima zbog ovog tajfuna koji je kategorizovan kao "veoma jak" sa mogućim udarima vjetra od 50 do 70 metara u sekundi (oko 252 kilometra na sat).

Potrebna je maksimalna opreznost s obzirom na prognozirane jake vjetrove, visoke talase i visoke plime kakve do sada nisu viđene - upozorila je Japanska meteorološka agencija (JMA).

Očekuje se da će tajfun Šanšan u narednih nekoliko danas pogoditi ostrvo Kjušu na jugozapadu Japana i da će se približiti centralnim i istočnim djelovima Japana, navela je JMA.