Svijet

UKRAJINA IMA PLAN ZA POBJEDU U RATU! Zelenski: Operacija Kursk je jedna od važnih tačaka

Operacija u Kurskoj oblasti jedna je od etapa završetka rusko-ukrajinskog rata, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Izvor: Profimedia/AFP/Mandel Ngan

-Operacija Kursk i sastanak u Kataru su potpuno nepovezane stvari. Operacija Kursk nije povezana ni sa jednom tačkom Formule mira. Da li je Kurska operacija povezana sa drugim Samitom mira?

Da, zato što je Kurska operacija jedna od tačaka ukrajinskog plana pobjede - istakao je Zelenski na forumu "Ukrajina 2024. Nezavisnost", odgovarajući na pitanje da li je operacija u Kursku zaista poremetila energetske pregovore u Kataru uz učešće Rusije, prenosi Ukrinform.

Predsjednik Ukrajine je naglasio da je operacija u Kursku imala "apsolutno drugačije ciljeve od sastanka o energetici sa kolegama". Prema njegovim riječima, konferencija nije prekinuta, već je održana onlajn.

-Energija je veoma važna, ali je važno da se okonča rat. Operacija Kursk je jedna od faza ovog procesa - naglasio je Zelenski.

On je istakao da Ukrajina neće obnoviti ugovor o tranzitu ruskog gasa, ali je spremna da razmotri zahtjeve evropskih kompanija.

- Niko neće nastaviti ugovor sa Rusijom, na ovo je stavljena tačka. Što se tiče tranzita gasa iz drugih kompanija, ako se nastavi insistiranje nekih naših evropskih kolega, razmotrićemo njihove zahtjeve - rekao je Zelenski.

On je napomenuo da ne zna o čemu je ruski lider Vladimir Putin razgovarao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tokom posjete Bakuu.

Kako je ranije saopšteno, OJSC Naftogas Ukrajine neće produžiti ugovor o tranzitu ruskog gasa, a trenutno je u toku potraga za alternativnim rešenjima za podršku funkcionisanju ukrajinskog gasnotransportnog sistema.

Važeći ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu važi do kraja 2024. godine.

Evropska komisija ne namerava da se pridruži bilo kakvim pregovorima sa Rusijom o nastavku tranzita ruskog gasa u evropske zemlje preko ukrajinskog GTS-a, već će preduzeti sve neophodne mjere da dalje odbije isporuke ruskog gasa.