Svijet

"Putin udario u samo srce Zelenskog": Rusi raketirali grad u kojem je rođen ukrajinski predsjednik (Video)

Autor Uroš Matejić

Ruske snage pogodile hotel u Krivom Rihu.

Izvor: Profimedia

U najnovijem napadu na Ukrajinu izvedenom rano jutros ruske snage su raketirale hotel u Krivom Rihu, u centralnom dijelu zemlje, gradu u kojem je rođen ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. BBC prenosi navode lokalne spasilačke službe da je poginulo dvoje ljudi koji su bili u hotelu, a pod ruševinama možda ima još zatrpanih.

U ruskom raketnom napadu prije dva dana pogođen je hotel u Kramatorsku u Donbasu u kojem su se nalazili strani novinari. Ruski udari su "simbolični čin" Moskve kao odgovor na to što Ukrajina prelazi Putinovu "posljednju najveću crvenu liniju", kaže visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Major Vladimir Omeljan rekao je za BBC da je ruska vojska "precizno gađala" Krivi Rih, pogodivši naselje u kojem je pokrenuta humoristična emisija "95. kvart". Prije nego što je pobijedio na predsjedničkim izborima 2019. godine, Zelenski je bio komičar. Proslavio ga je zabavni šou "95. kvart", sa kojim je gostovao po cijeloj Ukrajine.

Omeljan kaže da Putin želi da udari "u samo srce" Zelenskog nakon što je Ukrajina prije tri nedjelje započela upad u rusku Kursku oblast. Poslije dva dana velikih napada, Zelenski je poručio da će Ukrajina odgovoriti. Rusija je ispalila "više od 90 projektila, gađajući civilne objekte i infrastrukturu. Nesumnjivo ćemo odgovoriti Rusiji za ovaj i sve druge napade. Zločini protiv čovječnosti ne mogu da ostanu nekažnjeni", kaže Zelenski.