Svijet

Doktorka dala ćerki (13) da izbuši rupu u lobanji pacijenta! "Ležiš, nevoljno, bez svijesti i postaješ zamorčić"

Autor Uroš Matejić

Majka hirurškinja dopustila svojoj ćerki tinejdžerki da izbuši rupu u lobanji pacijenta tokom operacije

Dr Norman Barvin
Izvor: Youtube Printscreen/CBC News: The National

Nevjerovatna priča dolazi iz Austrije. Tamošnja hirurškinja je navodno dopustila svojoj ćerki tinejdžerki da izbuši rupu u lobanji pacijenta tokom operacije teško povrijeđenog 33-godišnjaka. Nakon što je vijest dospjela u javnost, bolnica o tome navodno uopšte nije obavijestila navodnu žrtvu. Istraga je još u toku.

U januaru ove godine, nakon nesreće u šumi, 33-godišnji muškarac sa teškim povredama glave prevezen je kolima Hitne pomoći u Univerzitetsku bolnicu u Gracu u Štajerskoj na jugoistoku Austrije, piše austrijski list Kronen cajtung. Hitno mu je bila potrebna operacija, a doktorka je navodno dopustila svojoj 13-godišnjoj ćerki da učestvuje u operaciji. Prema pisanju novina, ona je zapravo dozvolila svojoj ćerki da izbuši rupu u lobanji pacijenta.

Iako je operacija navodno prošla bez komplikacija, 33-godišnjak i dalje nije u stanju da radi, a državni tužilac u Gracu nastavlja istragu protiv čitavog hirurškog tima, prenosi Skaj njuz. Anonimna prijava sa optužbama upućena je državnom tužilaštvu tek u aprilu, a potom je policija tek u julu obavijestila navodnu žrtvu o slučaju. Kronen cajtung prenosi da su hirurškinja i još jedan radnik, specijalista koji je bio prisutan tokom operacije, otpušteni.

Ovaj 33-godišnjak je za slučaj prvo saznao iz medija, ali su ga kasnije nadležni obavijestili da je svjedok u istrazi. "Ležiš tamo. Nevoljno, bez svijesti i postaješ zamorčić. Ovo ne bi trebalo da bude moguće. Ovo ne bi trebalo da se desi", rekao je advokat žrtve Peter Frajberger, dodajući da su svi koji su bili prisutni tokom operacije podijelili odgovornost.

Kako prenosi list Bild, advokat je takođe istakao da bolnica nakon otkrića nije kontaktirala navodnu žrtvu. "Nije bilo kontakta, nije bilo objašnjenja ili izvinjenja, ništa. To je jednostavno neprikladno", rekao je Frajberger. U međuvremenu, specijalista za traumatologiju je rekao da ne razumije kako neko može da dozvoli djetetu da operiše. "Operaciona sala pripada ljudima koji tamo rade i nikom drugom", rekao je Manfred Bogner, koji je dodao da djetetu nikada ne treba davati alat i dozvoliti mu da buši kost teško povrijeđene osobe.