Svijet

UKRAJINCI KRENULI I NA BELGORODSKU OBLAST, ŽESTOKE BORBE! Pokušavaju proboj preko ruske granice

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Ukrajinske snage pokušavaju da se probiju preko granice u Belgorodsku oblast na zapadu Rusije.

Izvor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

To je objavio Rojters, pozivajući se na ruske Telegram kanale.

Gardijan prenosi navode da su borbe u toku.

Telegram kanal Mash tvrdi da oko 500 ukrajinskih vojnika napada dva ruska kontrolna punkta u Nehotejevki i Šebekinu u Belgorodskoj oblasti.

Ova oblast se graniči sa Kurskom oblašću u kojoj su ukrajinske trupe zauzele teritoriju nakon munjevitog upada koji je počeo 6. avgusta.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, izjavio je nakon prvih izveštaja o napadu da je situacija na granici s Ukrajinom "teška, ali pod kontrolom".

Britanska agencija navodi da su Belgorodska i druge pogranične oblasti pod visokim stepenom uzbune nakon upada ukrajinskih trupa prije tri nedelje u Kursku oblast odakle Rusi i dalje ne mogu da ih oteraju sa zauzete teritorije.

Postoje informacije o tome da neprijatelj pokušava da se probije preko granice u Belgorodsku oblast. Prema Ministarstvu odbrane Rusije situacija na granici i dalje je teška, ali je pod kontrolom. Naša vojska izvršava planirane obaveze. Molim vas da ostanete mirni i verujete samo zvaničnim izvorima informacija - poručio je Gladkov u kratkom saopštenju na Telegramu.

Telegram kanal SHOT ranije je objavio da su ukrajinske snage napale granični kontrolni punkt u Nehotejevki, ali da su se povukli nakon pretrpljenih gubitaka.

Prema informacijama drugog Telegram kanala Mash, za koji Rojters navodi da je povezan sa bezbednosnim službama, Ukrajinci su pokušali proboj granice i kod Šebekina, dok SHOT tvrdi da tamo nema borbi.

 Britanska agencija navodi da nije u stanju da nezavisno potvrdi ove izvještaje sa ratišta.