Svijet

ŠTA JE DUROV HTIO (I NIJE USPIO) DA KAŽE PUTINU? Misterija propalog sastanka u Bakuu

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Kremlj je negirao da se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa Pavelom Durovim, izvršnim direktorom Telegrama, u Azerbejdžanu prije nego što je tehnološki preduzetnik uhapšen u Francuskoj proteklog vikenda.

Izvor: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia

To je objavio Moskou tajms koji podsjeća da je, prema navodima francuskih medija, Durov uhapšen na pariskom aerodromu Le Burže ubrzo nakon slijetanja privatnim avionom iz azerbejdžanske prijestonice Bakua.

Durov je osumnjičen za krivična djela vezana za njegovu popularnu mobilnu aplikaciju za poruke.

Na Telegram kanalu bliskom Kremlju pojavila se tvrdnja da je Putin tražio da se sastane sa Putinom tokom državne posjete ruskog predsednika Azerbejdžanu 18. i 19. avgusta, ali da je šef Kremlja navodno odbio taj susret.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, upitan juče u vezi sa tom tvrdnjom, kazao je da sastanka nije bilo.

Mi ne znamo za šta je tačno osumnjičen Durov, još uvjek nismo dobili nikakve zvanične izjave. Sačekajmo javno objavljivanje optužbi, ukoliko ih ima. Nakon toga ćemo biti u stanju da izvučemo neke preliminarne zaključke - rekao je Peskov.

Nezavisna azerbejdžanska novinska agencija Turan je još prije nedelju dana, dan nakon Putinovog odlaska iz Bakua, objavila da je Putin sastanak sa Durovim.

U toj vijesti se Turan poziva na Telegram kanal Baza i navodi da su i predsednik Rusije i osnivač društvene mreže bili u Azerbejdžanu u isto vrijeme.

Durov je navodno sastanak sa Putinom zatražio putem predsedničke administracije nekoliko dana prije dolaska šefa Kremlja u Baku, a razlog Putinovog odbijanja tog susreta nije otkriven.

Turan navodi da je Durov boravio u glavnom gradu Azerbejdžana kako bi se sastao sa vođstvom te zemlje.

Prema nezvaničnim informacijama agencije tema sastanaka bili su problemi vezani za razvoj društvenih mreža u Azerbejdžanu.

Navodi se da zvanične strukture ove zemlje nisu izvijestile o posjeti Durova Bakuu.

AFP je objavio, pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa Durovljevim slučajem, da je tehnološki preduzetnik bio svjestan franuskog naloga za hapšenje, ali da je i pored toga planirao da "večera" u Parizu.

Francuski tužioci su juče saopštili da se Durov tereti za krivična djela u vezi sa dečjom po*nografijom, trgovinom drogom i lažnim transakcijama na Telegramu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron sinoć se prvi put oglasio o hapšenju i poručio da za tu akciju policije nije bilo političkog motiva uprkos mnogim lažnim komentarima na internetu.

On je dodao da Francuska ostaje duboko posvećena legitimnoj slobodi govora.

Hapšenje direktora Telegrama na teritoriji Francuske dogodilo se u okviru sudske istrage koja je u toku. Ovo ni na koji način nije politička odluka. Na sudijama je da sude - napisao je Makron na društvenoj mreži X (bivši Tviter).