Svijet

UN: Obustavljene humanitarne operacije u Gazi

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

Sukob Izraela i Hamasa – 326. dan.

Izvor: Profimedia

Načelnik štaba IDF-a, general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je da "posao" sa Hezbolahom još nije završen, kao i da su izraelske snage odlučne da nanose štetu toj libanskoj grupi. Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju da je su njihove humanitarne operacije obustavljene nakon što je Izrael izdao nove naredbe za evakuaciju stanovništva iz grada Deir El Balaha u centralnom dijelu Gaze.

Načelnik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Čarls Braun izjavio je da je donekle smanjen kratkoročni rizik od šireg rata na Bliskom istoku nakon što su Izrael i libanska grupa Hezbolah razmijenili vatru bez dalje eskalacije.

Braun je za Rojters, nakon trodnevne posjete Bliskom istoku, rekao da Iran, međutim, i dalje predstavlja značajnu opasnost jer, kako je naveo, želi da napadne Izrael.

Braun je naveo da je napad Hezbolaha samo jedna od dvije velike prijetnje napadom na Izrael koje su se pojavile posljednjih nedelja.

Iran je takođe obećao oštar odgovor na ubistvo političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea krajem prošlog mjeseca, za koje je okrivio Izrael.

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao umiješanost u ubistvo Hanijea.

"Imali ste dvije stvari za koje ste znali da će se desiti. Jedna se već dogodila" rekao je Braun i dodao da to hoće će biti šireg sukoba u regionu zavisi od toga kako će Iran sprovesti svoje prijetnje i kako će Izrael na to reagovati.

Braun je takođe upozorio da postoji i rizik i od militantnih saveznika Irana u Iraku, Siriji i Jordanu, koji su napadali američke trupe, kao od jemenskih Huta koji napadaju brodove u Crvenom moru.

Braun se u ponedjeljak u Tel Avivu se sastao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom Generalštaba Herzijem Halevijem.

Kirbi: Nastavljaju se pregovori o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca

Pregovori o postizanju primirja u Pojasu Gaze i dogovoru o taocima nastavljaju se u Kairu, izjavio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi, navodeći da će se razgovori u narednim danima nastaviti na nivou radnih grupa kako bi se razjasnili specifični problemi.

Tokom razgovora sa novinarima Kirbi je odbacio ocjene da su pregovori propali i rekao da su, naprotiv, bili konstruktivni, prenosi Rojters.

"Razgovori su zapravo napredovali do tačke gdje se činilo da je sljedeći logičan korak formiranje radnih grupa na nižim nivoima kako bi se razradili detalji", rekao je Kirbi.

Prema Kirbijevim riječima, jedan od problema kojim će se radne grupe baviti biće razmjena talaca koje Hamas drži i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Naveo je da će detalji koji treba da se riješe uključivati broj talaca koji će biti razmijenjeni, njihov identitet i dinamiku mogućeg oslobađanja.

Najmanje 40.435 Palestinaca je ubijeno, a 93.534 ih je povrijeđeno u izraelskim napadima od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas.

Ujedinjene nacije, istovremeno, upozoravaju da su njihove humanitarne operacije obustavljene nakon nove izraelske naredbe za evakuaciju stanovništva iz Deir El Balaha u centralnom dijelu palestinske enklave.

Palestinci, takođe, napuštaju bolnicu El Aksa u tom gradu, iz straha od borbi i napada.

Šef oružanih snaga Irana Mohamed Bageri je, u međuvremenu, izjavio da je iranski odgovor Izraelu na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu "neizbježan".

Sa druge strane, načelnik štaba IDF-a, general-potpukovnik Herci Halevi poručio je da "posao" sa Hezbolahom još nije završen, kao i da su izraelske snage odlučne da nanose štetu toj libanskoj grupi.

Pentagon je, međutim, saopštio da opasnost od napada Irana na Izrael još nije prošla, kao i da SAD nastavljaju da procjenjuju situaciju.

Za to vrijeme, veliki broj međunarodnih avio-kompanija suspendovao je letove ka regionu Bliskog istoka zbog zabrinutosti da bi sukob mogao da se proširi.