Svijet

HOĆE LI UOPŠTE BITI DEBATE KAMALE I TRAMPA? Demokrate traže "vruće mikrofone"

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Republikanci žele pravila koja su važila za Bajdena

Izvor: CNN/screenshot/X/@CalltoActivism/Printscreen

Kampanje Donalda Trampa i Kamale Haris sukobile su se vezi sa predstojećom debatom predsjedničkih kandidata koja bi trebalo da se desi u septembru na televiziji ABC.

Naime, tim demokrata je tražio da mikrofoni kandidata ostanu uključeni sve vrijeme debate, dok republikanski kandidat prijeti da će se povući iz debate i kaže da je televizija ABC pristrasna - iako je ranije pristao da tamo učestvuje u duelu.

"Zašto bih vodio debatu protiv Kamale Haris na toj televiziji?", napisao je Tramp na društvenim mrežama, uz sugestije o "pristrasnosti" mreže ABC.

Portparol kampanje Kamale Haris, Brajan Felon, rekao je da je njihov zahtjev da mikforoni kandidata tokom debate budu uključeni sve vrijeme, a ne da im se isključuju kada im istekne vrijeme za izlaganje, kao što je to bio slučaj u prvoj debati, prenosi Rojters.

Takozvani "vrući mikrofoni" mogu da pomognu ili naškode političkim kandidatima, jer hvataju sve što kažu, pa i ono što nije namijenjeno javnosti.

"Potpredsjednica je spremna da se nosi sa Trampovim stalnim lažima i prekidanjima u realnom vremenu. Tramp bi trebalo da prestane da se krije iza dugmeta za isključivanje mikrofona“, naveo je Falon u saopštenju.

Viši savjetnik Trampove kampanje Džejson Miler rekao je da su se već saglasili sa istim uslovima kao u junskoj debati na CNN, u kojoj su mikrofoni bili isključivani i dodao da su "već rekli da nema promjene dogovorenih pravila".

Međutim, Tramp je kasnije rekao da bi više volieo da mu mikrofon bude uključen i da mu se nije dopalo što je prošli put bio isključen. Kaže i da se nije mnogo pripremao za sučeljavanje sa novom rivalkom.

"Meni je svejedno. Radije bih, vjerovatno, da mikrofon bio uključen. Ali, dogovor je bio da će biti isto kao i prošli put", rekao je Tramp.

Predstavnici televizije ABC nisu odmah odgovorili na upit za komentar.