Svijet

ZASTRAŠUJUĆA MAPA VELIKOG RUSKOG NAPADA NA UKRAJINU! Dronovi i rakete raznosili ciljeve širom zemlje

Izvor Kurir

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom zemlje nešto prije 6 sati ujutro, a prema poslednjim podacima u napadu na Kijev poginulo je petoro ljudi, mada se strahuje da ta brojka nije konačna.

Izvor: Printscreen/Youtube/X/@AlexKokcharov/@UKikaski

Rusi su jutros izveli veliki napad na Ukrajinu. Koristili su više od 100 projektila, i oko 100 dronova, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, i pozvao zapadne saveznike da hitno obezbijede resurse za PVO.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom zemlje nešto prije 6 sati ujutro, a prema poslednjim podacima u napadu na Kijev poginulo je petoro ljudi, mada se strahuje da ta brojka nije konačna.

Na Telegram kanalima objavljena je mapa na kojoj se vidi približna putanja ruskih projektila koji su gađali ciljeve širom zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je došlo do nestanka struje u "nekoliko okruga" prijestonice, a kasnije je dodao da postoje problemi sa vodosnabdijevanjem na desnoj obali grada.

Ruslan Kravčenko, načelnik Kijevske regionalne vojne uprave, rekao je da su pogođeni infrastrukturni objekti u Kijevskoj oblasti, dodajući da vlasti postavljaju tačke komunalnih stanica koje pružaju mogućnost punjenja telefona i pristup internetu za stanovnike pogođene nestankom struje.

Rusi su pogodili i branu u Kijevu, koja je dio hidroelektrane na Dnjepru u glavnom gradu Ukrajine.

Kijev Independent prenosi da je to potvrdio Timofij Milovanov, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Milovanov je naveo da, iako brana i dalje "drži", elektrana jeste oštećena u napadu.

"Da je brana pukla, značajan dio Kijeva bi bio potopljen" poručio je savjetnik Zelenskog.

Izvor: printscreen X

Zelenski: Energetski sektor pretrpio značajnu štetu

"Trenutno su širom zemlje u toku napori da se otklone posledice ruskog udara. Ovo je bio jedan od najvećih napada, kombinovani udar, koji je uključivao preko stotinu projektila raznih tipova i oko stotinu "šahida". Kao i većina ruskih napada ranije, i ovaj je bio podjednako podmukao, ciljajući na kritičnu civilnu infrastrukturu. Energetski sektor je pretrpio značajnu štetu, ali u svim oblastima pogođenim nestankom struje, radovi na obnovi već su u toku" rekao je Zelenski.

"Od ključnog je značaja da naši partneri ispoštuju obaveze koje smo zajedno preuzeli, posebno u pogledu sistema protivvazdušne odbrane, projektila. I pored toga, moramo se konačno ujediniti u našim naporima da oborimo ruske rakete i dronove. Danas su njihove mete bile u Volinskoj, Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj, Vinickoj, Hmeljničkoj i Ternopoljskoj oblasti. Širom Ukrajine, mogli bismo da učinimo mnogo više da zaštitimo živote kada bi avijacija naših evropskih susjeda djelovala zajedno sa našim F-16 i sistemima protivvazdušne odbrane. Ako se takvo jedinstvo pokazalo efikasnim na Bliskom istoku, ono mora da funkcioniše i u Evropi. Život svuda ima istu vrijednost" poručio je ukrajinski predsednik u obraćanju.

On je rekao da Putin može da djeluje samo u granicama koje mu svijet postavlja.

"Slabost i neadekvatni odgovori podstiču teror. Svaki lider, svaki naš partner, zna koje su odlučne akcije potrebne da se ovaj rat pravedno okonča. Ukrajina ne može biti ograničena u svojim dalekometnim sposobnostima kada se teroristi ne suočavaju sa takvim ograničenjima. Našim braniocima ne može se ograničiti oružje kada Rusija rasporedi cio svoj arsenal, uključujući "šahide" i balističke rakete iz Sjeverne Koreje. Amerika, Britanija, Francuska i drugi naši partneri imaju moć da nam pomognu da zaustavimo ovaj teror. Sada je vrijeme za odlučnu akciju" apelovao je Zelenski.