Svijet

"Vagner" povukao vojsku iz Ukrajine! Putinovi specijalci imaju novi zadatak

Autor Aleksandar Blagić

Ruska paravojna jedinica "Vagner" saopštila je da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini.

Izvor: social media / WillWest News / Profimedia

Ruska paravojna jedinica "Vagner" izdala je saopštenje u kojem se navodi da se njeni pripadnici više ne bore u Ukrajini, u takozvanoj "specijalnoj vojnoj operaciji", piše "Rojters". Oni su sada angažovani isključivo u Bjelorusiji i u Africi.

Ova grupa je istakla da će objaviti ukoliko dođe do promjene situacije. Ukrajina je u nedelju pozvala Belorusiju da povuče trupe koje su raspoređene duž zajedničke granice dvije države.

Među tim snagama ima pripadnika bjeloruske specijalne jedinice i bivših članova "Vagnera". Ova grupa je, da podsjetimo, imala ključnu ulogu u zauzimanju grada Bahmuta u Ukrajini u maju 2023. godine, a u junu prošle godine je povela puč koji se završio primirjem između ruskog predsjednika Vladimira Putina i tadašnjeg lidera ove paravojne jedinice, Jevgenija Prigožina.

Prigožin je stradao u avionskoj nesreći u Ruskoj Federaciji u avgustu prošle godine. U međuvremenu, "Vagner" u Maliju u Africi podržava vojni puč, a Tuarezi, pobunjenici sa sjevera Malija, likvidirali su više desetina pripadnika ove jedinice.