Svijet

Vlasnik Telegrama ostaje iza rešetaka! Francuska produžila pritvor Pavelu Durovu

Autor Uroš Matejić

Francuska je produžila pritvor šefu Telegrama Pavelu Durovu.

Izvor: Aleksey Zotov / Alamy / Alamy / Profimedia

Francuske pravosudne vlasti u nedelju su produžile pritvor Pavelu Durovu, osnivaču Telegrama, rođenom u Rusiji, čije je iznenadno hapšenje na pariskom aerodromu izazvalo negodovanje među takozvanim zagovornicima slobode govora, uključujući Elona Maska. "Francuska je produžila pritvor šefu Telegrama Pavelu Durovu", objavio je Politiko na svom nalogu na mreži X.

Durov je priveden nakon što je njegov privatni avion sletio na aerodrom Le Burže u subotu uveče, u okviru istrage o optužbama za prevaru, trgovinu drogom, organizovani kriminal, promociju terorizma i maltretiranje putem interneta na platformi za razmienu poruka. Telegram je u nedelju u saopštenju naveo se pridržava svih zakona EU i da njegov osnivač "nema šta da krije". "Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebe koje se dešavaju na toj platformi", navodi se u saopštenju kompanije.

Istražni sudija koji je nadgledao slučaj odlučio je da produži pritvor Durovu do nedelje uveče, prenio je Mond. Prema francuskom sistemu, ovaj početni period ispitivanja može trajati do 96 sati. Kada se sve završi, sudija može odlučiti da li da ga pusti na slobodu ili da podigne optužnicu i zadrži ga u pritvoru.

Ruska ambasada u Parizu zatražila je pristup Durovu, koji ima državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je saopštila da francuski zvaničnici "odbijaju da sarađuju", prenijeli su ruski državni mediji. Hapšenje Durova izazvalo je negodovanje na internetu, a neki istaknuti zagovornici slobodnog govora na internetu tvrde da je to pokušaj cenzure.

Milijarderski tehnološki tajkun Mask je koristio svoju platformu, X, da ponovo objavi snimke intervjua sa Durovom od strane Takera Karlsona u aprilu, u kojima je izvršni direktor Telegrama pohvalio X pod Maskovim vođstvom. "#FreePavel", napisao je Mask.