Svijet

OVAKO IZGLEDA NOVO UKRAJINSKO ORUŽJE: "Paljanica" juče prvi put UDARILA na Ruse! Stručnjak otkriva detalje

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

PredsJednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je juče da je prvi put u napadu na Ruse upotrebljeno novo oružje, raketa-dron "Paljanica".

Izvor: Printscreen

O ovom misterioznom projektu nije bilo poznato gotovo ništa, pa čak ni izgled letjelice.

Vojni analitičar H. I. Saton, koji se pretežno bavi podmornicama, ali je tokom rata u Ukrajini fokus "prebacio" i na dronove, objavio je kako izgleda "Paljanica" i nešto više detalja o ovom oružju.

"Zamagljivanje" razlike između bespilotnih letjelica i krstarećih projektila se nastavlja. Ukrajina je otkrila svoje najnovije novo strateško oružje, Paljanica. Ovo je više krstareća raketa nego dron - piše on na svom sajtu Covert Shores.

Ime je izabrano zato što je govornicima ruskog jezika često teško da izgovore riječ "Paljanica", pa je zato korišćeno kao znak raspoznavanja među Ukrajincima. Paljanica je inače vrsta tradicionalnog hleba.

Raketa ima cilindrično tijelo sa jednostavnim kontrolnim površinama. Njegova široka krila su postavljena relativno daleko naprijed, sa karakterističnim nagnutim završnim pločama. Mlazni motor je vjerovatno u zadnjem dijelu trupa, sa usisnikom vazduha ispod - piše Saton.

Saton je pozvao na oprez zato što su na društvenim mrežama širene fotografije i snimci raketa GEM-63 u američkim fabrikama, a predstavljane su kao "Paljanica".

Podsjećamo, Volodimir Zelenski je juče rekao da su gađali Ruse ovim novim oružjem, ali nije precizirao gdje ni da li su pretrpeli gubitke.