Svijet

Mask o hapšenju Durova: "U Evropi ćete 2030. godine biti pogubljeni zbog lajkovanja šale"

Autor Željko Svitlica

Američki biznismen Ilon Mask podržao je heštegom #FreePavel korisnike društvenih mreža koji pozivaju na oslobađanje osnivača mesindžera Telegram Pavela Durova, koji je priveden u Francuskoj.

Izvor: YouTube/TED/Screenshot

Mask je naveo i da smatra da će uskoro ljude u Evropi kažnjavati zbog lajkovane objave sa šalom na društvenim mrežama.

„Moje mišljenje: U Evropi ćete 2030. godine biti pogubljeni zbog lajkovanja šale“, napisao je Mask na svom nalogu na mreži Iks.

Sa svoje strane, član Predstavničkog doma američkog Kongresa Mardžori Tejlor-Grin (republikanka iz Džordžije) je u vezi sa pritvaranjem Durova izjavila da je u pitanju napad na slobodu govora.

„Sloboda govora je na udaru po cijelom svijetu. Zašto su stavovi i izjave ljudi tolika prijetnja“?, napisala je ona, komentarišući objavu novinara Takera Karlsona o pritvaranju Durova.

Prema njenim riječima, „neophodno je hrabro riješiti razlike u javnom prostoru“.

Taker Karlson je prethodno izjavio da je Durov priveden jer je odbio da „cenzuriše istinu“ po nalogu vlada i obavještajnih službi.

Američki političar Robert Kenedi Mlađi je, komentarišući privođenje osnivača Telegrama, rekao da je potreba za zaštitom slobode govora postala hitnija od ikada.

„U Francuskoj je upravo uhapšen osnivač i izvršni direktor šifrovane, necenzurisane platforme Telegram. Potreba da se zaštiti sloboda govora postala je hitnija nego ikad“, napisao je Kenedi Mlađi na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks.

Lider francuske partije Patrioti Florijan Filipo je u vezi sa hapšenjem Durova rekao da Pariz pokazuje svijetu „tiransko lice“.

„Izvršnog direktora i osnivača društvene mreže Telegram sinoć je privela francuska policija na aerodromu ‘Burže’, on je smješten u pritvor i prijeti mu kazna do 20 godina zatvora... A da li će sutra (vlasnika društvene mreže Iks Ilona Maska) baciti u zatvor ako dođe u Francusku, zbog nepoštovanja evropskih pravila o ceznuzi prema Zakonu o digitalnim uslugama?! Francuska predstavlja svijetu svoje tiransko lice! Moramo se osloboditi ovih ludaka!“, napisao je Filipo na svom nalogu na mreži Iks.

Durov je priveden kada je izlazio iz privatnog aviona, koji je navodno stigao iz Azerbejdžana, prenosi Sputnjik.