Svijet

UKRAJINA ZAPRIJETILA BJELORUSIJI: Odmah povucite trupe sa granice, prekinite neprijateljske manevre

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Bjelorusiju da hitno prekine vojne manevre i povuče trupe sa ukrajinsko-bjeloruske granice!

Izvor: YouTube/Printscren/ CTVBY

Ukrajina je navela da se veliki broj pripadnika i opreme Oružanih snaga Belorusije okupio u blizini bjelorusko-ukrajinske granice pod "maskom vojnih vježbi" i da su u istoj oblasti primećene i jedinice koje čine nekadašnji pripadnici ruske privatne vojne kompanije Vagner PMC. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je Bjelorusiju da izbjegne "tragičnu grešku" pod pritiskom Moskve.

Ukrajinske obavještajne agencije navode da Oružane snage Bjelorusije u Gomeljskoj oblasti okupljaju veliki broj vojnika, među kojima su i snage za specijalne operacije, ali i veliki broj tenkova, artiljerije, višecevnih raketnih i PVO sistema, borbene inženjerske opreme...

Vojne vježbe u pograničnom području i u blizini nuklearne elektrane Černobilj predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbjednosti Ukrajine, ali i globalnoj bezbjednosti. Pozivamo bjeloruske zvaničnike da izbjegavaju greške koje bi imale tragične posledice po njihovu zemlju pod pritiskom Moskve i pozivamo Oružane snage Bjelorusije da zaustave neprijateljske manevre i prebace snage dalje od državne granice Ukrajine na udaljenost koja prelazi domet bjeloruskih sistema naoružanja - saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da Ukrajina nikada nije preduzela i neće preduzeti nikakve neprijateljske akcije protiv bjeloruskog naroda.

Upozoravamo Belorusiju da ćemo u slučaju kršenja granice preduzeti sve neophodne mere da ostvarimo pravo na samoodbranu zagarantovano Poveljom UN. U tom slučaju svaka grupa trupa odnosno vojni objekat i ruta vojnog snabdevanja u Bjelorusiji biće legitimne mete za Oružane snage Ukrajine - saopštilo je ministarstvo.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, podsjetimo, izjavio je nedavno da je poslao trećinu svoje vojske na granicu sa Ukrajinom nakon upada ukrajinskih dronova na bjelorusku teritoriju prilikom napada na rusku Brjansku oblast.