Svijet

META BLOKIRALA HAKERSKE NAPADE: Cilj bili američki izbori!

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Meta je uklonila WhatsApp naloge povezane sa iranskim hakerima koji su ciljali izbore u SAD-u.

Donald Tramp
Izvor: YouTube/60 minutes

Meta je blokirala WhatsApp naloge koji su uključeni u "mali klaster vJerovatne aktivnosti društvenog inženjeringa" na ovoj platformi.

U svom izvještaju kompanija je otkrila da je pratila aktivnosti, koje je FBI ranije povezao sa APT42 (takođe nazvanom UNC788 i Mint Sandstorm) kampanjom phishinga a ciljala je članove kampova Trampa i Haris. Kompanija je saopštila da je sumnjiva aktivnost na WhatsApp-u "pokušala da cilja pojedince u Izraelu, Palestini, Iranu, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji". Takođe se činilo da se fokusirala na političke i diplomatske zvaničnike, među kojima su bili i ljudi povezani sa oba predsednička kandidata.

Prevaranti na WhatsApp-u su se pretvarali da su predstavnici tehničke podrške iz AOL-a, Google-a, Yahoo-a i Microsofta, mada kompanija Meta nije objasnila kako su pokušali da kompromituju naloge svojih meta. Neke od tih meta prijavile su ove aktivnosti kompaniji, što je Metu primoralo da započne istragu. Iz Mete ističu da vJeruju da su napori počinilaca bili neuspJešni i da nisu vidJeli nijedan dokaz da su naloza meta bili kompromitovani. Ipak, zlonamJerne aktivnosti su svakako prijavljene organima za sprovođenje zakona dok su sa obe predsedničke kampanje podeljeni potrebni podaci.

Ranije ovog mJeseca, Google je takođe objavio izveštaj u kojem je detaljno opisano kako APT42 godinama cilja na korisnike visokog profila u Izraelu i SAD. Kompanija je saopštila da je primetila "neuspešne pokušaje" da se kompromituju "nalozi pojedinaca povezanih sa predsednikom Bajdenom, potpredsednicom Haris i bivšim predsJednikom Trampom".