Svijet

Uhapšen tinejdžer (15) u Njemačkoj: Dovodi se u vezu sa pokoljem na koncertu

Autor Miloš Škrbić

Sprovode se brojne policijske mjere, uključujući i pretrese na različitim lokacijama.

Izvor: Kurir / Profimedia

Njemačka policija održala je konferenciju o napadu nožem koji se dogodio u njemačkom Zolingenu, nedaleko od Diseldorfa, u kojem su poginule tri osobe. Potvrdili su kako je uhapšen 15-godišnjaka u vezi s tim slučajem, a u krvavom napadu stradali su dvojica muškaraca u dobi od 67 i 57 godina i žena u dobi od 56 godina.

Ističu kako još uvijek ne znaju motiv osumnjičenika, ali da trenutno ne mogu isključiti "teroristički" motiv.

Napad, koji je izazvao osude iz cijele Njemačke, dogodio se dok je grad slavio 650. godišnjicu. Kancelar Olaf Šolc nazvao je napad "užasnim zločinom" i pozvao da se počinitelj strogo kazni.

Takođe je obećao pomoć gradu. "Ne možemo prihvatiti tako nešto u našem društvu i nikada se nećemo naviknuti na to. Moramo djelovati uz punu strogost zakona", rekao je Šolc.

"Takođe ćemo pomoći gradu i njegovim građanima sa svime što nam je na raspolaganju", rekao je. “S nestrpljenjem se nadamo da će životi povrijeđenih biti spaseni", rekao je. "Napad u Zolingenu, je užasan događaj koji me jako šokirao. Napadač je brutalno ubio brojne ljude", objavio je Šolc odvojeno na mreži X.

Dodao je da je telefonom razgovarao s gradonačelnikom Zolingena Timom Kurbacom. Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Faeser rekla je da sigurnosne službe preduzela sve kako bi se pronašao počinitelj i rasvijetlio motiv zločina.