Svijet

ZELENSKI ŽESTOKO ZAPRIJETIO PUTINU: Došao na mjesto odakle je Ukrajina krenula u juriš na Kursku oblast

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski žestoko je izvrijeđao ruskog lidera Vladimira Putina u poruci povodom 33. godišnjice nezavisnosti Ukrajine.

Izvor: Printscreen

Zelenski je snimio video poruku u Sumskoj oblasti kod rijeke Psel odakle je počeo napad Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast.

Ukrajinci uvijek vraćaju svoje dugove, onaj ko je poželio katastrofu našoj zemlji, dobiće katastrofu kod svoje kuće i to sa kamatom. Onaj ko hoće da sije zlo na našoj zemlji, požnjeće plodove zla na svojoj teritoriji. Ovo nije proročanstvo, nije likovanje, nije slijepa osveta... Ovo je obrazac za zlo i njegovo lansiranje je počelo nedaleko od mjesta gdje snimam ovaj apel - rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je ruskog predsjednika Putina nazvao "bolesnim djedom" sa Crvenog trga i naglasio da će Ukrajina vratiti svoje teritorije.

Nećemo dozvoliti da se zemlja na kojoj se vijori plavo-žuta zastava pretvori u sivu zonu. Bolesni deda sa Crvenog trga, neprestano prieteći crvenim dugmetom, neće nam diktirati svoje crvene linije - rekao je Zelenski. Ukrajinski predsjednik je iznio još niz uvreda dok portal Strana primjećuje da je poruka za godišnjicu nezavisnosti održana u najstrožem mogućem tonu prema Ruskoj Federaciji.

Ukrajinsko pravoslavlje napravilo je korak ka oslobođenju od moskovskih đavola - rekao je Zelenski aludirajući na zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Zelenski je inače potpisao nacrt zakona o zabrani delovanja vjerskih organizacija povezanih sa Rusijom i to posebno kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Rada je u utorak usvojila zakon koji omogućava zabranu UPC koja je najveća hrišćanska denominacija i zajednica vjernika u zemlji. Ukrajinska pravoslavna crkva imaće devet mjeseci da prekine svake veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja.