Svijet

UKRAJINA OPKOLILA RUSKE TRUPE U ŽENSKOM ZATVORU: Drama u Kurskoj oblasti, juriši ne prestaju, vode se ŽESTOKE BORBE

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Oružane snage Ukrajine navodno su opkolile ruske trupe u ženskom zatvoru u selu Malaja Loknja koje se nalazi u Kurskoj oblasti na nekih 14 kilometara od granice!

Izvor: Screenshot Facebook

Ruske snage pretvorile su žensku kaznenu koloniju broj 11 u tvrđavu i trenutno se vode žestoke borbe. Njemački Bild, pozivajući se izvore iz 95. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, navodi da čak i čuvari zatvora učestvuju u borbama.

Nekoliko desetina ruskih vojnika utvrdilo je položaje oko zatvora i izgradilo barikade dok zatvorske karaule koriste kao vatrene položaje. Masivne zgrade pružaju zaštitu od ukrajinskih napada.

Ukrajinske snage napadaju Ruse borbenim vozilima pješadije "Marder" nemačke proizvodnje i bespilotnim letjelicama gađaju karaulu kod ulaza u ženski zatvor. Ukrajinska 95. brigada objavila je i snimak napada dronovima na koloniju.

Za sada nije poznato koliko se još osuđenica nalazi u zatvoru. Kolonija je ranije imala kapacitet da primi oko 200 žena koje su osuđene na višedecenijske kazne zatvora.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su svi ukrajinski napadi na Malaju Loknju odbijeni dok ruski vojni blogeri navode na Telegramu da je selo - uključujući i ženski zatvor - skoro opkoljeno.

Borci 30. motorizovanog puka, zabarikadirani u popravnoj koloniji, praktično opkoljeni, cio dan su odbijali napade neprijatelja koji je tvrdoglavo pokušavao da ih odatle istera. Ukrajina bez Malaje Loknje ne može da razvije ofanzivu na Lgov. Naša artiljerija i avijacija dejstvuju i to pomaže momcima da ostanu jaki - navodi ruski vojni ekspert Jurij Podoljaka na svom kanalu na Telegramu i dodaje da je situacija na tom delu fronta u Kurskoj oblasti teška jer Ukrajina ima ogromnu brojčanu prednost.

Oružane snage Ukrajine, podsetimo, prešle su rusko-ukrajinsku granicu u blizini grada Sudža u Kurskoj oblasti 6. avgusta 2024. godine.