Svijet

U POREĐENJU SA DONJECKOM, OVO JE ODMOR: Ukrajinski vojnik o KRVAVIM borbama u Kursku: "Toreck je sravnjen"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Kada su iscrpljeni ukrajinski vojnici koji su branili Toreck dobili naređenje da krenu ka ruskoj granici, dočekali su to sa olakšanjem.

Izvor: AFP / AFP / Profimedia

U poređenju sa Donjeckom, ovo je kao odmor - kroz smijeh je rekao Serhij (30) iz jedinice koja je preusmjerena u Kursku oblast.

Kada smo stigli, imao sam osmijeh od uva do uva, kao reklama za pastu za zube. Osjetili smo euforiju, olakšanje. U Torecku su samo ruševine, nema ni jedne cijele zgrade - dodao je on.

Dok su novinari Tajmsa razgovarali sa Serhijem, stizale su vijesti o pobijedi Rusije u mjestu Njujork. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da trupe zauzele "jedno od najvećih naselja aglomeracije Toreck i strateški važan logistički centar Novgorodskaja".

"Ta dva fronta su usko povezana"

Ruske snage se sada približavaju Pokrovsku, regionalnoj prestonici koja je prije rata imala 60.000 stanovnika. Na snazi je evakuacija, a mještani bježe sa koferima i malom djecom u vozu za Lavov.

Ako se Ukrajina nadala da će njen napad na rusku teritoriju, koji je počeo 6. avgusta, ukloniti ruske trupe sa fronta u Donbasu, to tek treba da se materijalizuje.

Ta dva fronta su blisko povezana - rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozivajući zapadne saveznike da olabave ograničenja na upotrebu oružja.

Izvor: Printscreen

Crvena linija

Ruski predsjednik Vladimir Putin već duže vrijeme upozorava da bi upotreba zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju označila prelazak crvene linije i izazvala ruski napad na zemlje NATO-a, uz moguću upotrebu nuklearnog oružja.

Napad na rusku Kursku oblast, uz upotrebu američkog, britanskog i evropskog oružja, pokazao je da su prijetnje Kremlja prazne. Naivni, iluzorni koncept crvene linije se raspao - rekao je Zelenski.

Ako bi naši partneri ukinuli sva postojeća ograničenja za upotrebu oružja na ruskoj teritoriji, ne bismo morali fizički da ulazimo u Kursku oblast da bismo zaštitili ukrajinske građane u pograničnim gradovima i eliminisali moguću rusku pretnju - dodao je on.

Situacija na istočnom frontu u Donbasu je postala toliko strašna da svako dalje odlaganje naših partnera u vezi sa upotrebom dalekometnog naoružanja postaje de fakto najefikasnija podrška ofanzivnom potencijalu Rusije - rekao je ukrajinski predsjednik.

Napad na Pokrovsk

Pokrovsk je jedno od glavnih odbrambenih uporišta Ukrajine i ključni logistički centar u Donjeckoj oblasti. Ako je Rusi osvoje, to bi sigurno ugrozilo odbrambene sposobnosti Ukrajine i rute snabdevanja. Ali ukrajinske trupe napuštaju to područje kako bi zauzele odbrambene položaje na drugim mjestima.

Izgubili smo previše ljudi boreći se za nekoliko metara teritorije. Ne znam šta će biti sa Pokrovskom, ali će sigurno biti uništen. Oni se bore oko ruševina - rekao je Serhij i dodao da očekuje da će njegova jedinica ostati neko vrijeme u Kursku.

Ovde ćemo biti neko vrijeme. Zbog proširenja fronta, Rusija će morati da pošalje dodatne snage ovdje. Uskoro namjeravamo da im priredimo još neka iznenađenja - kaže Serhij.

Uništili su tri mosta u Rusiji

Zelenski je u nedelju uveče prokomentarisao operaciju u Kursku i rekao da je zauzimanje skoro 800 kvadratnih kilometara ruske teritorije imalo za cilj stvaranje tampon zone protiv ruskih napada na civilne centre.

U ponedeljak je napomenuo da je operacija pomogla "fondu za razmenu", misleći na stotine ruskih vojnika zarobljenih tokom upada u Kursk koji su sada dostupni za razmjenu za ukrajinske vojnike.

Ukrajinske vazdušne snage su tokom vikenda oštetile i uništile tri mosta preko rijeke Sejm u Kursku, zarobivši najmanje 1.000 ruskih vojnika između rijeke, ukrajinske granice i nove ukrajinske linije fronta u Kursku. Uništenje ovih mostova će neizbježno zakomplikovati ruske napore da ponovo zauzme teritoriju.