Svijet

NOVA UZBUNA U NJEMAČKOJ: Vojni dronovi primijećeni iznad nuklearne elektrane DOLIJEĆU SA RUSKIH BRODOVA U SJEVERNOM MORU

Autor Anđela Vukčević Izvor Kurir

Tužilaštvo je prema navodima Bilda započelo istragu o navodnom letu ruskih dronova iznad ugašene nuklearne elektrane na sjeveru Njemačke!

Izvor: Profimedia

Incidenti su zabilježeni tokom avgusta u industrijskoj zoni u Šlezvig-Holštajnu gdje su bespilotne letjelice navodno preletjele velikom brzinom iznad područja gde se pored zatvorene nuklearne elektrane nalaze LNG terminal i hemijska postrojenja. Bild, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, navodi da je regionalna policija u stanju pripravnosti.

Zona zabranjenog leta navodno je više puta narušena i pretpostavlja se da je područje nadletao vojni dron.

Tužilaštvo u Flenzburgu potvrđuje otvaranje preliminarne istrage o sumnji za tajne aktivnosti u cilju sabotaže u vezi sa ponovljenim letovima bespilotnih letjelica iznad kritične infrastrukture u Šlezvig-Holštajnu - rekao je za Bild viši tužilac Bern Vinterfeld.

Bild navodi da su letovi bespilotnih letjelica zabeleženi od 8. avgusta i da su prema preliminarnim podacima dronove mogli da lansiraju ruski agenti sa brodova u Severnom moru. Zaposleni u nemačkoj Službi državne bezbjednosti vjeruju da su u pitanju dronovi Orlan-10 koji imaju domet od 500 do 600 km i lete brzinom većom od 100 km/h. Bezbednosni zvaničnici veruju da su mogli biti iskorišćeni u sabotažne svrhe.

Njemačka je nedavno, podsetimo, zatvorila dvije vojne baze zbog moguće sabotaže na objektima, a mediji nezvanično navode da su nepoznate osobe ušle u vazdušnu bazu u Kelnu gde su mogle da otruju vodu u autonomnom vodovodu.