Svijet

KOMANDANT HRVAT PREDVODI UKRAJINSKE TRUPE U KURSKOJ OBLASTI: Samo je pitanje vremena kad ćemo OKRUŽITI RUSE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajina je najavila da kreću u akciju kako bi okružila oko 3000 ruskih vojnika koji su pritisnuti uz rijeku Sejm u Kurskoj oblasti!

Izvor: Printscreen

Oružane snage Ukrajine saopštile su da su koristile raketni sistem HIMARS koji su isporučile SAD i eksplozivne bespilotne letjelice za napade na pontonske prelaze i opremu za mostove dok se Rusija trudi da spriječi opkoljavanje svojih snaga između rijeke i ukrajinske granice. Na satelitskim snimcima vidi se dim u blizini područja gdje je pontonski most preko rijeke Sejm uništen.

Ukrajina pokušava da proširi svoju kontrolu u pograničnom području i napada ruske linije snabdijevanja dok Moskva pojačava protivnapade koristeći masivne klizne bombe i dovlači pojačanja iz Ukrajine i drugih djelova Rusije. Ukrajinski proboj, međutim, nije promijenio dinamiku na frontu u istočnoj Ukrajini gde Rusija napreduje prema ključnom ukrajinskom logističkom centru Pokrovsku i strateški važnom Torecku.

Mik Rajan, australijski vojni strateg, navodi za Vol strit džurnal da Ukrajina trenutno u Kurskoj oblasti širi obim svog proboja umjesto da pokušava da prodre dublje jer bi to usima bilo lakše da zaustave.

Drže teren koji je lakše braniti. Bliže je Ukrajini i lakše ga je držati - rekao je Rajan.

Ukrajinska namjera da zadrži osvojenu teritoriju, koju zvaničnici nazivaju tampon zonom, predstavlja dilemu za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji mora da odluči hoće li pokušati da isterati ukrajinske snage u operaciji koja bi mogla biti vrlo skupa. Takav bi pokušaj zahtijevao preusmjeravanje znatnih snaga iz Ukrajine što bi oslabilo obećavajuću ofanzivu i potencijalno otvorilo praznine koje bi ukrajinske trupe mogle da iskoriste. Rusija za sada uglavnom premješta snage iz rezervi i područja u Ukrajini gdje borbe nisu tako intenzivne.

Za Rusiju je proterivanje Ukrajinaca iz Kurske oblasti možda sekundarni cilj u odnosu na strateški važniji cilj daljeg napredovanja u istočnoj ukrajinskoj provinciji Donjeck.

Tatjana Stanovaja, viša naučnica u Kernegi centru u Rusiji, navodi da nema velike panike u Moskvi zbog Kurske oblasti. Putin prema njenim riječima smatra da ofanziva Ukrajine na tom području neće značajno uticati na njegovu širu stratešku kalkulaciju koja se koncentriše na zauzimanje cijelog Donjecka i na kraju izazivanja kolapsa ukrajinske vlade kako bi se olakšao put ka pregovorima koji bi išli u prilog Rusiji.

Stanovaja je rekla i da ruska vojska ne želi da uđe u skupu ofanzivu koja bi mogla da zahtijeva i taktiku spaljene zemlje.

Ovo bi moglo trajati mjesecima ili godinama. A ljudi u Moskvi su se već navikli na tu ideju - rekla je Stanovaja.

Jedinica operatera dronova, koje predvodi komandant pod kodnim nazivom Hladni, bila je među prvim ukrajinskim trupama koje su ušle u Kursku oblast. Sad se skrivaju u podrumima kuća sjeverno od Sudže i koriste svoje izviđačke i udarne dronove kako bi pomogle ukrajinskim snagama da napreduju.

Želimo da donesemo rat na njihov teritoriju. Rusija pruža žestok otpor. I mi plaćamo cijenu - rekao je Hladn i dodao da su ruske trupe koje su dovedene u Kursku oblast dobro opremljene i imaju veliko borbeno iskustvo.

Rusija je takođe uspešno koristila svoje sisteme elektronskog ratovanja kako bi srušila neke od dronova njegove jedinice. Dronovi su inače zabelježili kako se neke ruske trupe ukopavaju i formiraju položaje očigledno očekujući dugu borbu.

Ukrajinski vojnici kažu da to neće pomoći ruskim vojnicima koji su odsječeni od svojih linija snabdevanja u blizini rijeke Sejm.

Sada kad smo im raznijeli tri mosta samo je pitanje vremena kad će im se i ovaj džep zatvoriti - rekao je komandant izviđačke jedinice 14. bataljona sa kodnim imenom Hrvat.