Svijet

Putin sazvao sastanak zbog Kurska: Tražio detaljan raport, pa postavio pitanje guverneru

Autor Nevena Davidović

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je sastanak zbog situacije u Kursku.

Izvor: Sergei SAVOSTYANOV / AFP / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je sastanak sa visokim zvaničnicima o situaciji u ruskim regionima koji se graniče sa Ukrajinom nakon što su ukrajinske trupe 6. avgusta izvršile iznenadni upad u oblast Kursk.

U munjevitom upadu na teritoriju Ruske Federacije, najvećem od Drugog svjetskog rata, učestvovalo je hiljade ukrajinskih vojnika koji su probili zapadnu granicu Rusije, očigledno iznenadivši Moskvu.

Od tada su bjesnjele žestoke borbe dok se ruske trupe bore da istjeraju ukrajinske vojnike koji su imali za cilj da se konsoliduju i prošire teritoriju koju kontrolišu.

"Okupio sam vas da razgovaramo o situaciji koja se trenutno razvija u pograničnim regionima Rusije", rekao je Putin na otvaranju sastanka, prenosi Rojters.

Prvi potpredsjednik vlade Denis Manturov rekao je da Rusija procjenjuje štetu poljoprivredi i industriji u pograničnim regionima.

Vršilac dužnosti guvernera Kurska Aleksej Smirnov rekao je da je 133.190 ljudi napustilo ili evakuisano iz regiona. Putin je pitao Smirnova da li saradnja sa organima za sprovođenje zakona i vojnim agencijama funkcioniše, na šta je Smirnov odgovorio da funkcioniše.

Guverner Brjanska Aleksandar Bogomaz rekao je Vladimiru Putinu da su granične snage odbile pokušaj ukrajinskog diverzantsko-izviđačkog tima da uđe u region.