Svijet

RUSI POSTAVLJALI PONTON, USLIJEDIO PAKAO SA NEBA! Kiša gelera se sručila na inženjerce, snimak dejstva HIMARS-a

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajinske Snage za specijalne operacije (SSO) objavile su snimak na kome se vidi kako njihovi operativci uništavaju rusku inženjersku opremu u Kurskoj oblasti, uključujući udare na mostove i pontonske prelaze, koristeći američki raketni sistem HIMARS.

Izvor: Printscreen

Gdje "nestaju" ruski pontoni u Kurskoj oblasti? Operateri Snaga za specijalne operacije, zajedno sa jedinicama Odbrambenih snaga Ukrajine, efikasno ih uništavaju - navodi se u natpisu uz video.

Snimak prikazuje koordinisane napore ukrajinskih jedinica koje gađaju neprijateljske položaje u Kurskoj oblasti, rekao je ukrajinski operater dronova za Kijev Post.

On je objasnio da se vazdušnim izviđanjem identifikuje kretanje i lokacija prioritetnih ciljeva, kao što su inženjerske strukture, oprema i skladišta municije. Jednom identifikovane, jedinice za vatrenu podršku, uključujući bespilotne letjelice i raketne bacače, vrše precizne udare.


Na snimku su prikazani i udari HIMARS-a na mostove i udari kasetnim bombama na pontonske prelaze.

Jedan interesantan kasetni udar na prelazu jasno pokazuje rad kontrolora, koji je pomogao da se pogodi cilj dva puta, uz korekciju, tako da su šrapneli kasetne bombe oštetili i opremu i ponton - rekao je ukrajinski oficir.

Nakon takvog oštećenja, ni oprema ni pontonski prelaz neće ispravno funkcionisati - dodao je on.

Pored uništavanja inžinjerijske opreme, mostova i prelaza, na snimku se vidi i kako ukrajinske odbrambene snage uništavaju rusku opremu, skladišta municije i goriva, sisteme radio-elektronske borbe i top D-20 kalibra 152 mm.

Vazdušni izviđač je rekao da se na snimku vide kamikaze dronovi, koji su održavali video signal sa operaterima sve do udara. To, kako je primjetio, ukazuje na neuspjeh napora ruskih trupa u ometanju signala.

Jasno je da dok se neprijatelj povlači, oni nisu obezbijedili ispravnu funkciju svih vojnih sistema, dok ukrajinske oružane snage efikasno koriste resurse da presjeku logističke rute Rusa - ​​rekao je oficir za Kijev Post.

Prema njegovim riječima, ove uspješne akcije će vjerovatno ozbiljno demotivisati rusku vojsku, pošto se prednosti na njihovoj matičnoj teritoriji smanjuju, dok ukrajinsko napredovanje dobija na zamahu.

Satelitski snimci potvrđuju da je uništen pontonski most koji je postavila ruska vojska preko rijeke Sejm u Kursku. Na snimcima NASA od 19. avgusta nema traga mostu, dok je vidljiv i dim, vjerovatno od eksplozije.

Drugi pontonski most, koji su postavile ruske trupe istočno od sela Gluškovo, ostao je netaknut, prema satelitskim snimcima.

Ruska vojska počela je da gradi pontonske prelaze preko rijeke Sejm nakon što su ukrajinske snage, koje su napredovale sa juga, udarile na fiksne mostove u toj oblasti. Od 16. avgusta ukrajinski udari su onesposobili tri mosta preko rijeke Sejm u blizini naselja Gluškovo, Zvan i Kariž.

U nedelju su ukrajinske trupe uništile ključni automobilski most u Kursku, odsekavši ruske snage i civile od ostatka teritorije.

Između 12. i 15. avgusta, ukrajinske jedinice dalekometne artiljerije, koristeći američke GMLRS rakete, gađale su most u blizini Gluškova, otprilike 8 kilometara istočno od Zvanoja. Udari su nanijeli značajnu štetu, a 16. avgusta vođena bomba iz vazduha srušila je most, prema riječima predstavnika ukrajinskog vazduhoplovstva.

U ponedeljak, 19. avgusta, predsjednik Volodimir Zelenski je saopštio da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad preko 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja u Kurskoj oblasti.

Ukrajinska ofanziva u Kurskoj oblasti, pokrenuta 6. avgusta, imala je za cilj da zaštiti stanovnike pograničnih područja Ukrajine od ruskog granatiranja i uspostavi tampon zonu. Kao rezultat toga, ukrajinske trupe su zauzele desetine naselja, uključujući i grad Sudža.