Svijet

Kineski premijer: Kina želi da sa Rusijom poveća saradnju u novim oblastima

Izvor Promo

Li je prenio srdačne pozdrave i najbolje želje kineskog predsjednika Si Đinpinga predsjedniku Putinu.

Izvor: kineska medijska grupa

„Kina želi da sa Rusijom poveća saradnju u novim oblastima, dok jača saradnju u tradicionalnim oblastima“, izjavio je juče kineski premijer Li Ćijang.

Li je ovo rekao tokom susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju, nakon što je sa premijerom Mikhailom Mišustinom učesvovao na 29. redovnom sastanku kineskog i ruskog premijera.

Li je prenio srdačne pozdrave i najbolje želje kineskog predsjednika Si Đinpinga predsjedniku Putinu.

Dvojica lidera su se sastali dva puta ove godine, izradili novi plan i pojačali produbljivanje bilateralnih odnosa i saradnje, naročito povodom 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije.

Li je rekao da razvoj kinesko-ruskih odnosa nije samo u skladu sa osnovnim interesima dviju zemalja i dviju naroda, već da, takođe, doprinosi regionalnom i svjetskom miru, stabilnosti i prosperitetu.

Kina želi da sa Rusijom realizuje važne saglasnosti koje su postigla dvojica lidera, zadrži dobru tendenciju razvoja bilateralnih odnosa, poveća svestranu i obostrano korisnu saradnju, kao i da postigne još više praktičnih rezultata.

„Trenutno napreduje nova runda naučne i tehnološke revolucije i industrijske transformacije, što znači ogromne razvojne prilike. Kina želi da poveća ulogu naučnih, tehnoloških i industrijskih inovacija u napretku bilateralne saradnje sa Rusijom, kao i da neprekidno traži nove tačke ekonomskog rasta“, dodao je Li.

On je naveo i da dvije strane treba dalje da produbljuju komunikaciju i saradnju u oblastima kulture, turizma, obrazovanja i mladih ljudi, radi jačanja međusobnog razumijevanja dva naroda i širenja kinesko-ruskog prijateljstvo iz generacije u generaciju.

Putin je tom prilikom izjavio da je 2024. nezaboravna godina u istoriji.

„Ruski i kineski premijeri su jutros održali godišnji sastanak posvećen ekonomiji, trgovini, međuljudskoj i kulturnoj saradnji, i potpisali su niz dokumenata o saradnji. To predstavlja sprovođenje važnih saglasnosti koje smo postigli predsjednik Si i ja“, rekao je Putin.
„Rusija želi dalje da jača obostrano korisnu saradnju sa Kinom, proširi kulturnu i međuljudsku komunikaciju, kao i da pojača saradnju u okviru BRIKS-a i drugih multilateralnih mehanizama, kako bi se ostvario veći razvoj sveobuhvatnih strateških odnosa i partnerstva Rusije i Kine u novoj eri“, rekao je Putin.