Svijet

Ukrajinci kao grom ruše mostove po Rusiji: Otkriven plan koji bi Ruse doveo u stanje očaja

Autor Nevena Davidović

Ukrajinci danima ruše mostove po Kursku, a sada je otkriveno šta je cilj ove ofanzive.

Izvor: X/@IAPonomarenko/Screenshot

Ukrajinska invazija na rusku Kursku oblast traje više od dvije nedelje. Ne samo da Rusi ne uspijevaju da protjeraju Ukrajince sa svoje teritorije, oni takođe nisu u stanju da spriječe napade na ključne ciljeve kao što su mostovi. Ukrajinci, pak, imaju vrlo jasan cilj i odlučni su da izoluju oko 775 kvadratnih kilometara regiona Kursla jugozapadno od rijeke Sejm.

Rusi su bili odsječeni

Ukrajinska vojska i vazduhoplovstvo uništile su tri mosta preko te rijeke u Kurskoj oblasti za samo četiri dana, počev od petka. Ruski inženjeri su se odmah pomjerili i donijeli djelove plutajućih pontonskih mostova na rijeku Sejm i porinuli čamce da ih sastave. Ali Ukrajinci su bili spremni.

Pokrenuli su borbene dronove da presreću konvoje inženjera i ispalili rakete na ruske čamce i pontone. Posle šest dana "rječnih borbi" efekat je očigledan - veliki dio Kurska, zapravo sve ruske snage jugozapadno od rijeke Sejm, praktično je odsječen od snabdevanja i pojačanja. Rusi ne mogu da očekuju značajnije snabdevanje vazduhom. Ukrajinske snage su vazdušni prostor iznad Kurska učinile krajnje negostoljubivim za ruske helikoptere.

Sve je jasnije šta bi mogao biti sledeći potez

Činjenica da su Ukrajinci toliko odlučni da izoluju Kursku oblast lijevo od Sejma je snažan signal da bi njihov sledeći potez, 15 dana nakon invazije na Kursk, mogao biti kopneni napad preko Sejma na region koji su upravo imali izolovano.

Prvi nagovještaji da je Ukrajina gađala mostove u Kursku pojavili su se u petak, kada su se na internetu pojavile fotografije koje pokazuju značajnu štetu, izazvanu višestrukim udarima, na betonskom mostu preko Sejma u Gluškovu, 15 kilometara zapadno od linije fronta u zoni invazije prostire se na više od 1000 kvadratnih kilometara.

Novi napadi na mostove na zapadu uslijedili su u naredna tri dana. Tokom ponedeljka raketama i bombama pogođeni su betonski mostovi u Zvanom i Karižu, koji su teško oštećeni ili uništeni. Rušenjem mosta u Karižu, Rusi su ostali bez lakog načina snabdijevanja Kurske oblasti jugozapadno od Sejma.

Udar na pontonske mostove

Tako su rasporedili inženjerijske jedinice sa pontonima i čamcima. Proučavajući satelitske snimke, dopisnik Radija Slobodna Evropa Mark Krutov identifikovao je izgradnju najmanje tri pontonska mosta.

Ali ako je Krutov mogao da vidi pontonske mostove, mogli su i ukrajinski obavještajci. Ukrajinske bespilotne letjelice presrele su neke od inženjerijskih jedinica dok su još bile na putu. Dronovi su uništili druge jedinice koje su postavljale djelove pontona.

Najdramatičniji dio snimka razarača ukrajinskih pontona, koji je juče objavila ukrajinska vojska, prikazuje kako američke rakete M30/31 gađaju jedan od pontona stotinama bombi veličine ručne bombe.

Napadi su nastavljeni u ponedeljak, a ukrajinske snage su "napale pontonske mostove i inžinjerijsku opremu u zapadnom dijelu svoje operativne zone u okrugu Gluškovo", izvijestio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije (CDS).

Ključno je rušenje mostova

Ukrajinske snage imaju za cilj da "premaše neprijatelja u operativnom rasporedu snaga u ovom pravcu", saopštio je CDS. Rušenje mostova je ključ. Rusi više nemaju lak put do tog dijela Kurska, ali Ukrajinci mogu da uđu u to područje prelaskom granice.

Rusi bi teoretski mogli helikopterima da dopune i pojačaju svoje snage između Sejma i granice, ali su Ukrajinci praktično "očistili" vazdušni prostor iznad Kurska. Koristeći rakete zemlja-vazduh i dronove, ukrajinske snage su oborile više ruskih helikoptera u Kursku od početka invazije 6. avgusta.