Svijet

Rus digao svoj štab u vazduh, pa pobjegao u Kijev! Objavljen snimak akcije, ubacio bombu komandiru u krevet

Autor Uroš Matejić

Plan je smišljan nekoliko mjeseci, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je iskoristio priliku da sprovede akciju i pobjegne u Ukrajinu.

Izvor: screenshot X

Ruski vojnik je digao u vazduh štab svoje jedinice i potom pribjegao u Ukrajinu. On je na konferenciji za novinare objasnio kako je to uradio, prenosi Kijev Post. Vojnik, koji je bio pilot drona u neidentifikovanoj jurišnoj jedinici "Storm Z", identifikovan je samo po pozivnom znaku "Silver". On je u svom iskazu rekao da se razočarao u rusku takozvanu "specijalnu vojnu operaciju" nakon što je bio svjedok onoga što je opisao kao "sistematski rat i zločini kao što su pogubljenja bez suđenja, premlaćivanja i iznude" nad civilima i vojnicima.

On je rekao da je ranije ove godine kontaktirao Legiju slobode Rusije, paravojnu grupu sa sedištem u Ukrajini koju su formirali ruski građani koji se protive režimu Vladimira Putina i njegovoj invaziji na Ukrajinu. Plan je smišljan nekoliko mjeseci, a kada je sve bilo usavršeno, Silver je iskoristio priliku da pobjegne. On je tvrdio da je granatu bacio u ventilacioni otvor podruma koji je ruska jedinica koristila kao štab, gdje su spavali komandant i drugi ruski oficiri.

"U podrumu je bilo 15-ak ljudi. Cijev u sobi je bila direktno iznad kreveta u kojem je komandir spavao. Izašao je na ulicu pored ulaza, a mi smo bacili granatu ili dvije u tu cijev", rekao je. Iskoristio je nastalu konfuziju da pobjegne unaprijed dogovorenom rutom koja ga je vodila kroz liniju fronta do teritorije pod kontrolom Ukrajine, piše Kijev Post.

Nakon što je bezbjedno stigao, detaljno je ispitan. Dao je dragocjene obaveštajne podatke o ruskim položajima, brojevima i vojnim namjerama u određenom sektoru linije fronta. Vojnik je tvrdio da je tokom službe u ruskim snagama samo obavljao izviđačke misije i da nije ubio nijednog ukrajinskog vojnika. Silver je sada postao regrut Ruske Legije slobode za "borbu protiv zločinačkog Putinovog režima".

Ovo nije jedini uspjeh ukrajinske obavještajne službe u privlačenju nezadovoljnih pripadnika ruskih oružanih snaga da pribjegnu ili izvrše sabotažu. Najpoznatiji slučaj je ruski pilot Maksim Kuzminov, koji je pribjegao u avgustu prošle godine sa svojim helikopterom Mi-8.