Svijet

UKRAJINCI ODSJEKLI I OPKOLILI RUSE?! Ofanziva izazvala haos na mrežama, političarka priziva tepih-bombardiranje

Autor Uroš Matejić

Analitičar Forbsa Dejvid Aks ističe da je važno obratiti pažnju čak i kada ruski izvori saopštavaju loše vijesti o sopstvenim snagama.

Kursk
Izvor: Profimedia

Ukrajinske vazdušne snage su, prema izvještajima, uspjele da odsjeku i opkole rusku vojnu formaciju tokom napada na ruske položaje u regionu Kursk. Ova informacija, koja je odmah izazvala veliku raspravu na društvenim mrežama, dolazi od ruskog propagandiste Jurija Podoljaka. Iako propagandisti nisu poznati po svojoj pouzdanosti, analitičar Forbsa Dejvid Aks ističe da je važno obratiti pažnju čak i kada ruski izvori saopštavaju loše vijesti o sopstvenim snagama.

Podoljak je u utorak priznao da nedavne promjene na Kurskom frontu "ne idu nam u prilog". Prema dostupnim informacijama, postoji i potvrda da se 95. vazdušno-jurišna brigada nalazi u Maloj Loknji. Ukrajinska bespilotna letjelica snimila je jedno od njemačkih borbenih vozila "Marder" koje koristi brigada koja je gađala ruske položaje u selu. Ukrajinske snage takođe tvrde da su ruske trupe pretrpjele velike gubitke u ljudstvu, tehnici i resursima.

Međutim, to ne mora da znači da je ruska 18. motorizovana divizija potpuno opkoljena. Opkoljavanje snaga na bojnom polju može biti izuzetno opasno za opkoljene jedinice, ali za napadače je to težak zadatak jer prvo moraju probiti neprijateljske linije, a zatim brzo zatvoriti krug. Kako piše Forbs, prava opkoljavanja su rijetka u dosadašnjem 29-mesečnom sukobu između Rusije i Ukrajine. Često opkoljene jedinice uspjevaju da pobjegnu prije nego što neprijatelj uspije da završi opkoljavanje.

Tako su, na primjer, dva bataljona ukrajinske 31. mehanizovane brigade, opkoljena kod Prohresa u istočnoj Ukrajini, uspjela da se probiju i izbjegnu uništenje u julu. Umjesto da čekaju spas, odlučili su da se bore i usklađenim dejstvom artiljerije i vazduhoplovstva izašli su iz obruča.

Podoljak, s druge strane, smatra da bi situacija u Maloj Loknji mogla da se riješi do srijede. "Bitka je izuzetno teška. Naša avijacija, artiljerija i dronovi aktivno djeluju, ali to još uvek nije odbilo neprijatelja", izjavio je on. Ruska političarka Natalija Narotčnička, bivša poslanica Državne dume, otišla je korak dalje, pozivajući na "tepih-bombardiranje" Kurske oblasti. U emisiji na ruskom državnom kanalu Rusija 1, ona je izjavila da "ukrajinske snage treba da budu opkoljene i uništene" i naglasila da očekuje masovne vazdušne napade u tom području, prenosi Njuzvik.

Ukrajinska ofanziva u regionu Kursk je već rezultirala zauzimanjem 1.250 kvadratnih kilometara teritorije i 92 naselja, potvrdio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. To je prvi put od Drugog svjetskog rata da je strana sila zauzela rusku teritoriju, a prema procjenama, ukrajinska vojska je u Kursku obezbijedila više teritorije nego što je Rusija uspjela da zauzme u Ukrajini ove godine.