Svijet

"NESTALA JE ZA 60 SEKUNDI": Dramatičan snimak iz Italije, nadzorne kamere uhvatile miljardersku jahtu kako tone

Autor Jana Desovski

Objavljen je snimak nevremena i jahte koja tone u Italiji.

Izvor: Twitter/@Radio_Formula/Screenshot

Nesreća jahte Bajezijan, koja je potonula kod Palerma posle ogromne pijavice, i dalje privlači pažnju medija. Na jahti je bilo 12 putnika i 10 članova posade. Među nestalima je i britanski tehnološki tajkun Majk Linč.

Od ponedeljka popodne, potvrđeno je da je jedan čovjek, za koga su italijanski mediji izvjestili da je kuvar iz Kanade, poginuo, a još šestoro se vodi kao nestalo, uključujući britanskog tehnološkog preduzetnika Majka Linča i njegovu 18-godišnju ćerku. Izvor iz spasilačkog tima rekao je Gardijanu da su putnici uglavnom bili zaposleni ili saradnici Linča, poznatog kao "britanski Bil Gejts" i za koji se vjeruje da je vlasnik Bajezijana.

Njegova supruga Angela Bacares bila je među 15 spasenih putnika, kao i jednogodišnje dijete Sofi, koje je prebačeno u bolnicu u Palermu. Sofijina majka Šarlot Golunski (36) ispričala je kako se borila da spase svoje dijete od utapanja u uzburkanom moru.

Karsten Borner, kapetan obližnjeg broda koji je spasio neke od preživjelih, rekao je za Rojters da je, kada je oluja udarila, uključio motor kako bi održao kontrolu nad brodom i izbjegao sudar sa Bajezijancem. Nadzorne kamere iz vile udaljene samo 200 metara od mjesta gdje je brod potonuo snimile su oluju koja je bjesnila u luci, uništavajući sve oko sebe.

"Za samo 60 sekundi možete vidjeti kako brod nestaje. Od 20-ak kamera postavljenih u kući, samo jednu nisu ometali vjetar i kiša, pa se na snimku jasno vidi šta se dešava. Ništa nije moglo da se uradi, plovilo je nestalo začas", rekao je vlasnik kuće za lokalne novine.

Postoji još jedan snimak na kojem se vidi kako brod tone, ali nije objavljen, prenosi Giorbale di Sicilia.

"Uspjeli smo da zadržimo brod na poziciji i nakon što je oluja prestala, primjetili smo da je brod iza nas nestao", rekao je Borner. Rekao je da je njegova posada pronašla neke od preživjelih na čamcu za spasavanje i ukrcala ih prije nego što ih je obalska straža pokupila.

Pjetro Ašuto, ribar u Portičelu, takođe je posmatrao rasplet tragedije. Rekao je: "Bio sam kod kuće kada je krenulo nevrjeme. Odmah sam zatvorio sve prozore. Onda sam vidio brod, imao je samo jedan jarbol, bio je veoma veliki. Video sam da iznenada tone."

Specijalisti ronioci stigli su iz kontinentalne Italije u ponedeljak ujutru jer je nada da će se pronaći nestali počela da blijedi. Obalska straža je saopštila da se olupina Bajezijana nalazi na dubini od 49 metara.