Svijet

UKRAJINCI NAPALI MOSKVU! Jedan od najvećih udara na rusku prijestonicu, gradonačelnik poslao poruku U CIK ZORE

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Kurir

Ukrajina je pokrenula jedan od najvećih napada dronovima na Moskvu ikada.

Izvor: Kurir

Rojters prenosi da je to jutros saopštio Sergej Sobjanin, gradonačelnik ruske prestonice.

On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane (PVO) uništile 11 dronova koji su letjeli ka glavnom gradu Rusije.

Neki od dronova uništeni su iznad grada Podolsk - objavio je Sobjanjin.

Ovaj grad u Moskovskoj oblasti nalazi se na 38 kilometara južno od Kremlja.

Ovo je jedan od najvećih pokušaja napada korišćenjem dronova ikada - napisao je Sobjanin na Telegram u 4.43 sati po lokalnom vremenu.

Britanska agencija navodi da je napad uslijedio u trenutku kada se Rusija, dok njene snage napreduju na istoku Ukrajine, muči da odbije nalete ukrajinskih trupa u Kurskoj oblasti, više od dvije nedelje nakon što su one upale preko zapadne granice Rusije i pokrenule najveću invaziju na tu zemlju od kraja Drugog svjetskog rata.

Sobjanin je poručio da, prema preliminarnim informacijama, nema izvještaja o povređenima i šteti nakon najnovijeg napada dronovima na Moskvu.


Rojters navodi da današnji vazdušni udar djeluje da je veći od onog iz maja 2023. kada je najmanje osam dronova uništeno iznad ruske prestonice, a predsjednik Vladimir Putin je taj napad nazvao pokušajem Kijeva da uplaši i isprovocira Rusiju.


Navodi se da ruski zvaničnici rijetko iznose kompletne podatke o razmjerama ukrajinskih napada i u izvještajima prijavljuju samo one dronove koje jednice PVO uspiju da unište.


I Rusija i Ukrajina rijetko saopštavaju sve podatke o šteti nanijetoj u vazdušnim udarima neprijateljskih snaga, osim u slučajevima kada je pogođena stambena ili civilna infrastruktura ili su stradali civili.