Svijet

PUTIN: Rusija pobijedila teroriste na Kavkazu, pobijediće i neonaciste u Donbasu i Kurskoj oblasti

Izvor Kurir

Ruski predsjednik je u Beslanu posjetio školu "Broj 1" gdje se prije 20 godina, 1. septembra, dogodio teroristički napad koji je potresao cijelu zemlju.

Izvor: Profimedia/Sergey Guneev / Sputnik

Rusija je pobijedila teroriste na Kavkazu, a pobijediće i neonaciste koji čine zločine u Donbasu i Kurskoj oblasti, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin u Sjevernoj Osetiji, na sastanku sa predstavnicima udruženja žrtava terorističkog napada u Beslanu 2004. godine.

Ruski predsjednik je u Beslanu posjetio školu "Broj 1" gdje se prije 20 godina, 1. septembra, dogodio teroristički napad koji je potresao cijelu zemlju.

Militanti koji su izveli teroristički napad u Beslanu dobili su podršku iz inostranstva, rekao je Putin na sastanku sa udruženjem "Majke Beslana".

"Sastajemo se uoči velike tragedije za našu zemlju i vas lično, porodice nastradalih u tragičnim događajima od prije 20 godina. Užasni teroristički napad odnio je živote naših sugrađana i djece. Naš narod umije da kaže 'ni neprijatelju da ne poželiš'. Ali naš neprijatelj je drugačiji, nije kao mi", rekao je ruski predsjednik.

U inostranstvu ne samo da su pokušali da opravdaju teroriste već su im i pružali pomoć – moralnu, političku, informacionu, finansijsku i vojnu, naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija već decenijama godina zna da njeni neprijatelji nemaju morala, već samo sopstvene interese, ali nikako da navikne na tu činjenicu.

"Neprijatelji Rusije i dalje pokušavaju da uzdrmaju situaciju u zemlji. Ali kako smo se borili protiv terorista tada, danas se borimo protiv zločinaca u Kruskoj oblasti i Donabasu. Tada smo ostvarili ciljeve u borbi protiv terorizma, a izborićemo se i protiv neonacista. Stići će ih kazna, u to nema sumnje", naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je još jednom izrazio saučešće porodicama koje su izgubile svoje najbliže u terorističkom napadu te 2004. godine u Beslanu.

"Tragedija će ostati otvorena rana u istorijskom sećanju cijele Rusije, a za one koji su izgubili najvrijednije što čovjek ima, tj. djecu, to će biti rana koja krvari cijelog života", rekao je Putin.

Naglasio je i da je dužnost poštovati borce ruskih specijalnih jedinica, predstavnika MUP-a i MČS-a koji su svojim tijelima prekrivali djecu i poginuli u terorističkom napadu.