Svijet

"TO JE PLAN KOME TEŽIMO" Ukrajina otkrila po kakvom modelu želi da pregovara o PREKIDU VATRE sa Rusijom

Izvor Kurir

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, insistira na tome da nije raspoložen za razgovor.

Izvor: YouTube/ Daily Mail

Ukrajina vjeruje da je munjeviti proboj trupa preko granice u rusku Kursku oblast ojačao njenu pregovaračku poziciju!

Ruski predsjednik Vladimir Putin, međutim, insistira na tome da nije raspoložen za razgovor.

"O kakvim pregovorima možemo razgovarati sa ljudima koji neselektivno napadaju civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da stvore prijetnje nuklearnim postrojenjima? O čemu uopšte možemo da razgovaramo sa njima" rekao je Putin.

Model mirovnog sporazuma o kome se sve više raspravlja u Kijevu nadahnut je sporazumom iz jula 2022. godine koji je Ukrajini omogućio nastavak izvoza žitarica iz Crnog mora. Rusija i Ukrajina su u okviru tog modela radile na posebnim sporazumima pod nadzorom UN i Turske kao posrednika bez direktnog kontakta Moskve i Kijeva.

"Taj model bi premostio slijepu ulicu. To je plan kome težimo" rekla su dva visoka ukrajinska zvaničnika za Politiko.

Osnova za ono što Ukrajina želi jeste plan od deset tačaka koji je izradio predsjednik Volodimir Zelenski 2022. godine. Riječ je o planu koji pokriva niz tema kao što su prehrambena i energetska bezbjednost, obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje ruskih trupa.

"Nismo pregovarali s Rusijom. Pregovarali smo s Turskom i UN koje su pregovarale sa Rusijom. To je bilo uspješno. Koridor je funkcionisao godinu dana, bilo je mnogo problema, ali je uspjelo. Moramo da priznamo da bi sličan format mogao ponovo da se koristi" rekao je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Države koje učestvuju u sprovođenju mirovnog programa svoje predloge bi trebalo da predstave Moskvi tokom mirovnog samita koji Kijev želi da organizuje do kraja godine. Rusija je već rekla da neće doći na taj samit i nazvala je mirovnu formulu Ukrajine "potpuno neprihvatljivom" za Kremlj. Ukrajinci su naglasili da će napadi na Rusiju prestati kad se obezbijedi mirovni sporazum.

Turska ne skriva svoju želju da ponovo djeluje kao posrednik.

"Turska je, kao i uvijek, spremna da olakša proces" rekao je nedavno ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.