Svijet

Nјemačka raketa eksplodirala u Velikoj Britaniji! Odmah se oglasili nakon nezapamćenog incidenta

Autor Uroš Matejić

Raketa eksplodirala prilikom testiranja u pripremi za lansiranje na kosmodromu u Šetlandu-

Izvor: Kurir / PRINTSCREEN YOUTUBE

Raketa nјemačke kompanije "Rocket Factory Augsburg" (RFA) je eksplodirala prilikom testiranja u pripremi za lansiranje na kosmodromu u Šetlandu, na severnom britanskom ostrvu Unst.

RFA je saopštila da će se operacije uskoro vratiti u normalu, kao i da je situacija pod kontrolom, dok u incidentu nije bilo povrијeđenih, prenosi Gardijan. Iz kompanije je dodato da sarađuju sa kosmodromom i vlastima na pronalasku uzroka eksplozije.

''Bili smo svјesni većih rizika vezanih za ovaj pristup. Naš cilj je da se što prијe vratimo redovnom poslovanju", saopštila je RFA.

Ovaj incident dogodio se tri mјeseca nakon što je na ovoj lokaciji obavljen prvi uspјešan raketni test, a tom prilikom RFA je naložila da se motori pale osam sekundi prije lansiranja. Unst je nalazi na samom sjeveru Britanije i ta lokacija podrazumijeva da rakete koje se lansiraju odatle ne prelaze preko naseljenih mesta i nemaju ograničenje težine tereta.

Krajem prošle godine, britanska Uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) dala je odobrenje za poletanja prvih raketa u svemir sa ostrva Unst. To će omogućiti lansiranje do 30 satelita i drugog tereta u komercijalno vredne polarne orbite sinhrone prema Suncu, što će biti korisno satelitskim operaterima za komunikacije i za posmatranje Zemlje.