Svijet

Među nestalima na jahti i direktor banke! Oluja potopila jedrilicu od 56 metara, traga se za milijarderima

Autor Jana Desovski

Među nestalima na potonuloj jahti u Italiji je i direktor banke.

Izvor: Twitter/Virgili del fuoco/Linkedin/Screenshot

Džonatan Blumer, predsednik banke Morgan Stenli internešenel, i advokat Kris Morvilo nalaze se među šest osoba koje su nestale nakon što je luksuzna jahta juče potonula u oluji kod Sicilije, saopštila je Civilna zaštita Sicilije za Bi-Bi-Si.

Britanski tajkun Majk Linč (59) i njegova ćerka Hana (18) takođe su nestali nakon nesreće u blizini luke Portičelo, istočno od Palerma. Na luksuznoj 56-metarskoj jedrilici nalazile su se 22 osobe, državljani SAD, Velike Britanije i Kanade. Spaseno je 15 ljudi, a Civilna zaštita Sicilije je potvrdila da je tijelo kuvara pronađeno.

Svjedoci su italijanskoj novinskoj agenciji Ansa rekli da je sidro jedrilice bilo spušteno kada je oluja udarila, zbog čega se jarbol slomio, a brod je izgubio ravnotežu i potonuo. Olupina leži na morskom dnu na dubini od 50 metara, a ronioci se spremaju da nastave potragu za nestalima. 

Jedan od nestalih i "britanski Bil Gejts"

Majk Linč, jedan od nestalih putnika, je "britanski Bil Gejts". Osnovao je softversku kompaniju Autonomi, a 2011. prodao ju je američkom kompjuterskom gigantu Hevlett-Packard (HP) za 11 milijardi dolara. U junu je u SAD oslobođen više optužbi za prevaru, zbog čega mu je zaprećena kazna od 20 godina zatvora.

Jahta je potonula istog dana kada je Linčev prijatelj koji je taođe optužen za prevaru, Stiven Čemberlen, umro nakon što ga je udario automobil.  

Inače, luksuzna jedrilica može da primi do 12 gostiju u šest apartmana. Vlasnica je Angela Bacares, Linčeva supruga - koja je jedna od 15 ljudi koji su spašeni. Majka i njena jednogodišnja beba iz Velike Britanije su preživele. Žena je ispričala da je svoju bebu držala iznad površine mora kako bi je spasila od utapanja.

Ona je za italijanski list La Repubblica rekla da je njena porodica preživela jer su bili na palubi kada je jedrilica potonula.

"Osjećali smo se kao da se bliži kraj svijeta"

"Probudili su nas gromovi, munje i talasi. Osjećali smo se kao da dolazi smak svijeta. Na dvije sekunde sam izgubila ćerku u moru, a onda sam je brzo zagrlila", citirao je list. Prežijveli su ispričali da je putovanje organizovao Linč za svoje kolege.

Obližnji brod pod holandskom zastavom spasio je preživele dok nije stigla hitna pomoć. Nakon što je oluja prošla, kapetan Karsten Borner rekao je da je njegova posada primetila da je jedrilica iza njih nestala. Osmoro spasenih prevezeno je u bolnicu, saopštila je italijanska obalska straža.