Svijet

Ukrajinci su pokazali disciplinu, Rusi ponavljaju greške! Rat se dramatično mijenja, situacija se ponovo zaoštrava

Autor Uroš Matejić

Vrijeme je da se napravi određena analiza i izvuku zaključci rata u Ukrajini.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Ukrajinska ofanziva na Kursk traje već dvije nedelje, što je dovoljno da se napravi određena analiza i izvuku zaključci. Na početku ofanzive malo ko je mislio da će ona biti u velikim razmjerama, navodi Index.hr. Odnosno, većina analitičara je to vidjela kao još jednu ograničenu diverzionu akciju. Ni komanda ruske vojske ovo nije videla kao značajnu akciju, iako su se ukrajinske snage gomilale u tom području.

Granični punktovi pod kontrolom ruskih snaga su pregažene u veoma kratkom roku, a ruske jedinice su uništene. Ukrajinski udari su izvedeni izuzetno precizno i profesionalno, uz upotrebu velikog broja različitih tehnika, poput tenkova, artiljerije, oklopnih vozila, dronova, itd. Ni u jednoj drugoj fazi ovog rata nije viđena takva vrsta preciznosti izvođenja akcije kao u ovoj, uzimajući u obzir obe strane. Komunikacija i taktika ukrajinskih jedinica pokazale su da su uspešno ovladale manevarskim ratovanjem.

Disciplina ukrajinskih vojnika i komandovanje su se pokazali kao ključni razlog za uspjeh ove operacije. Ukrajinski vojnici ne koriste mobilne telefone i ne otkrivaju kanale komunikacije, niti su objelodanjivali položaje do kojih su došli. Ovo je stvorilo haos među ruskim vojnim analitičarima i na raznim kanalima na Telegramu. Kružile su različite informacije o tome dokle su ukrajinske snage stigle, kao i o njihovoj brojnosti. Pored toga, političko rukovodstvo Ukrajine nije davalo nikakve izjave povodom napada.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Tok operacije

Pored toga što su ukrajinske snage pokazale da mogu da izvode manevre, pokazale su i da su naučile još jednu važnu stvar. Radije su zaobilazili veća naselja i presijecali pozadinu, opkolivši tako veliki broj ruskih trupa. To je omogućilo opkoljavanje velikog broja ruskih snaga koje su vrlo brzo postale ratni zarobljenici. Procene idu i do 2.000 ratnih zarobljenika, što je postalo izazov za ukrajinsku logistiku jer je prevoz morao da se organizuje.

S druge strane, ruske snage su ponovile neke greške sa početka rata. Vjerovatno se svi sjećaju beskrajnih kolona ruskih tenkova na početku invazije. Tako nešto se i ovoga puta ponovilo u Rilsku, što su ukrajinske snage iskoristile, i uništile kolonu vojne tehnike. Ruske operativne akcije sada se svode na zaustavljanje prodora ukrajinskih snaga ubacivanjem što većeg broja opreme i ljudstva, navodi Index.hr.

Izvor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Promjena pristupa

Zato je Ukrajini bilo važno da promijeni pristup, odnosno strategiju. Izbor za napad pao je na Kursk, koji se pokazao kao idealna meta. Ukrajinske snage su za nekoliko dana ostvarile više teritorijalnih dobitaka nego što su to učinile ruske jedinice tokom cijele godine iscrpljujućeg rata u Donbasu. I što je najvažnije, postignuto je uz minimalna odricanja. Ukrajina je iskoristila ogromnu rusku teritoriju da oslabi rusku vojsku.

Ovim napadom na Kursk oslabio je i napade ruske vojske u Donbasu, gdje ruske snage i dalje napreduju, ali u znatno manjoj mjeri i sa velikim gubicima. Osim toga, Rusija rizikuje veću štetu u Kursku ako ne prebaci određeni broj snaga iz Donbasa na to područje.

Pregovori se raspadaju

Za Kremlj je bilo ključno da Ukrajini uskrati bilo kakvu mogućnost teritorijalnih dobitaka prije pregovora. Sve što je Rusiji bilo potrebno je stabilan, pa čak i spor napredak u Donbasu kako bi zadobila najbolju moguću pregovaračku poziciju. Sa ukrajinskim snagama u regionu Kursk, to se dramatično promijenilo. Kremlj ne može ni da pomisli na prekid vatre sve dok Ukrajina kontroliše čak i pedalj teritorije Ruske Federacije. Iako, prema svim analizama, Ruska Federacija ima resurse da ratuje još nekoliko godina, jasno je da je socijalna slika zemlje veoma napeta i da su vojni kapaciteti značajno rastegnuti. Takođe, ovakvim postupcima situacija u zemlji se dodatno pogoršava.

S druge strane, Ukrajina je pokazala da nije pion Zapada. Kijev se najvjerovatnije nije konsultovao sa Zapadom pre nego što je odlučio da napadne. Shvativši da se "obruč mira" oko Ukrajine steže, Kijev je odlučio da povuče potez koji bi ga bacio u nepovoljne pregovore sa Moskvom. Čitava zapadna javnost, uključujući i Kinu, već se uveliko pripremila za pregovore, koji sada definitivno padaju u vodu. Kremlj to nikada nije uradio i vjerovatno neće pregovarati sada dok je pod pritiskom. Naravno, nemoguće je predvidjeti kako će se ovo završiti, ali je jasno da se situacija ponovo zaoštrava.