Svijet

ZELENSKI PROZVAO BRITANCE: Traži dozvolu da upotrijebi MOĆNO ORUŽJE na ruskom tlu STIGAO MU HITAN ODGOVOR IZ LONDONA

Izvor Kurir

Zelenski je pojačao svoju kampanju za ukidanje ograničenja za korišćenje moćnih britanskih projektila Storm Shadow koje imaju domet od oko 250 kilometara.

Izvor: PrintScreen Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Veliku Britaniju da "usporava podršku" Ukrajini jer je zahtijevao uklanjanje barijera u borbi njegove zemlje protiv Rusije.

Zelenski je pojačao svoju kampanju za ukidanje ograničenja za korišćenje moćnih britanskih projektila Storm Shadow koje imaju domet od oko 250 kilometara. Ukrajinski predsjednik je nadgledao nedavni ukrajinski upad u rusku Kursku oblast za koji je rekao da ima za cilj stvaranje tampon zone za sprječavanje daljih prekograničnih napada Moskve.

Velika Britanija je dala zeleno svijetlo za upotrebu oružja koje je donirala Ukrajini na ruskom tlu samo kao dio samoodbrane. Jedini izuzetak su rakete koje ostaju van granica Ukrajine, ali Zelenski je rekao da su sposobnosti dugog dometa od vitalnog značaja. Kijev tvrdi da bi britansko ukidanja ograničenja upotrebe oružja dugog dometa moglo da preokrene tok rata.

"Činimo sve što je moguće da našim ratnicima obezbijedimo neophodno oružje i pojačanje. Ključno je da naši partneri uklone barijere koje nas sprječavaju da oslabimo ruske pozicije na način na koji ovaj rat zahtijeva. Mogućnosti dugog dometa su odgovor na najkritičnija strateška pitanja ovog rata. Hrabrost naših vojnika i otpornost naših borbenih brigada nadoknađuju nedostatak suštinskih odluka naših partnera. Mogli bismo odlučno da lišimo okupatore bilo kakve mogućnosti da napreduju i izazovu uništenje ako bi naše dalekometne sposobnosti bile dovoljne" napisao je Zelenski na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Zelenski je naglasio da je Velika Britanija demonstirala "istinsko vođstvo" nakon izbijanja rata.

"To je spasilo na hiljade života odražavajući istovremeno snagu Velike Britanije, ali nažalost situacija se u poslednje vrijeme usporila. Razgovaraćemo o tome kako da ovo popravimo jer su nam dalekometne mogućnosti od vitalnog značaja. Cio svijet vidi koliko su Ukrajinci efikasni i kako cijela naša nacija brani svoju nezavisnost" navodi Zelenski.

Grant Šaps, bivši ministar odbrane, zahtijeva da premijer Sir Kir Starmer "hitno uvjeri" Zelenskog u podršku Velike Britanije.

"Starmerova vlada treba da izbjegne svaki utisak da ne pruža punu podršku Ukrajini. Važno je da Starmer hitno uvjeri predsjednika Zelenskog djelima i riječima da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje nepokolebljivo u našoj podršci - napisao je Šaps na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Dauning strit je uzvratio na navode Zelenskog da je Britanija "usporila podršku" Ukrajini i saopštio da Starmer ostaje "apsolutno odlučan" u svojoj podršci Kijevu.

"Zapravo, povodom najnovije situacije, uključujući i Kursk, premijer želi da izrazi svoje puno divljenje hrabrosti koju su pokazali ukrajinski vojnici koji su još jednom dokazali svoj duh i odlučnost u suočavanju sa kontinuiranom ruskom agresijom i pokazali da će učiniti sve što je potrebno da odbrani svoju zemlju. To je podsjetnik da je Ukrajina dosledno nadmašila očekivanja o tome šta je moguće i da Rusija nastavlja da propada" saopšteno je iz Dauning strita.

Međutim, kako se navodi, nije bilo promjene u stavu Velike Britanije o ukrajinskoj upotrebi projektila Storm Shadow. Dauning strit je rekao da su razgovori između Velike Britanije i drugih NATO saveznika, uključujući SAD i Francusku, uveliko u toku o vojnoj pomoći Ukrajini.

"Imamo stalni dijalog sa našim saveznicima o koordinisanom naporu između svih nas da uradimo istu stvar i budemo ujedinjeni u našoj podršci Ukrajini" navode iz Dauning strita.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, podsjetimo, rekao je da cilj proboja u Kursku oblast da se stvori tampon zonu kako bi se spriječili dalji napadi Moskve preko granice.