Svijet

Iran bi konačno mogao da prizna da ima nuklearno oružje?! Sve oči uprte u Teheran, oglasio se Bajdenov čovjek

Autor Uroš Matejić

Postoji mogućnost da bi Iran mogao da proglasi sebe državom koja posjeduje nuklearno oružje do kraja godine.

Izvor: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Iran bi mogao da saopšti da ima nuklearno oružje "do kraja godine", rekao je predsjednik američkog Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner.

"Postoji mogućnost, uz napredak koji je postignut u okviru politike (predsjednika SAD) Bajdenove administracije... da bi Iran mogao da proglasi sebe državom koja poseduje nuklearno oružje do kraja godine", rekao je Tarner za Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Države sa nuklearnim oružjem su zemlje za koje se zna da posjeduju nuklearno oružje, prenio je USA tudej. Iran je negirao da ima program razvoja nuklearnog oružja, ali je njegov vrhovni vođa Ali Hamnei rekao da svjetski lideri ne bi mogli da spriječe Teheran da ga ima ako to želi.

Na pitanje da li su Hamneijevi komentari "promijenili njegov zaključak" o iranskoj nuklearnoj sposobnosti, Tarner je odrečno odgovorio. Izjava republikanaca iz Ohaja uslijedila je nekoliko dana nakon što je bivši predsjednik Donald Tramp tokom predizbornog skupa rekao da, ako bude izabran po drugi put, "ne želi da bude loš prema Iranu", ali da će se "pobrinuti da nema nuklearno oružje".